sector financer

La banca demana tornar a pagar dividends per no escanyar el crèdit

Santander, BBVA, CaixaBank i Sabadell destaquen que el cost d'aconseguir el capital ha pujat

Els seus consellers delegats adverteixen al BCE que això els dificulta poder finançar l'economia

zentauroepp54148902 guindos200717115857

zentauroepp54148902 guindos200717115857 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Els grans bancs espanyols han reclamat aquest dilluns al Banc Central Europeu (BCE) que aixequi al més aviat possible la recomanació que les entitats financeres de la zona euro no paguin dividends als seus accionistes almenys fins a l’any que ve. Els consellers delegats del Santander, el BBVACaixaBank i el Sabadell han advertit que el contrari pot perjudicar el flux de crèdit i per tant escanyar la recuperació econòmica. 

L’organisme supervisor va emetre la recomanació el març passat, en ple esclat de la crisi del coronavirus, amb l’objectiu que els bancs reforcessin la seva solvència. Tota crisi genera pèrdues perquè implica un augment de la morositat pels problemes de pagament dels clients, així com una devaluació dels actius en balanç, com els immobiliaris. No pagar els accionistes permet destinar més recursos a augmentar el capital, que al seu torn serveix per absorbir les esmentades pèrdues. Els bancs, així mateix, han de reservar capital per donar crèdits, amb la qual cosa com més gran sigui el seu nivell de solvència de partida davant d’absorbir els esmentats trencaments, més marge tindran després per concedir préstecs.

No obstant, els executius han esgrimit que la recomanació del BCE ha provocat un augment del cost que els suposa aconseguir aquest capital (COE, el retorn que un inversor exigeix a una empresa), ja que els inversors busquen recuperar per aquesta via la falta del cobrament de dividends. I això, ha argumentat, és dolent per al finançament de l’economia: com les entitats han de guardar una certa quantitat de capital per cada crèdit que donen per protegir-se de possibles impagaments, si els resulta més car aconseguir aquest capital, el normal és que concedeixin menys préstecs i amb interessos més alts.

Dolent per a l’economia

El conseller delegat del Santander, José Antonio Álvarez, ha assegurat que és «important» reduir el cost de capital dels bancs i ha defensat que una via per fer-ho és que es les entitats els resultats de les quals «ho permetin» puguin pagar dividends. «Els bancs han de poder accedir al mercat de capitals en el futur si necessiten fer-ho. Ara no seria possible per la dilució que provocaria els accionistes, que em dirien que redueixi els actius ponderats per risc (el crèdit, per tant), cosa que seria dolent per a l’economia», ha argumentat en unes jornades de KPMG i ‘Expansión’. 

Al mateix fòrum, el seu homòleg del BBVA, Onur Genç, ha destacat que els bancs dels Estats Units i les empreses europees sí que poden pagar dividends. «Crec que aquesta situació s’hauria d’equilibrar, però és una decisió que correspon al regulador. Esperem que s’aixequi el 2021», ha aventurat. «En la situació en la qual estem, és lògic que les polítiques de dividend es revisin a la baixa, però no portar-les a zero. Això genera més desconfiança que confiança», ha dit el número dos de CaixaBank, Gonzalo Gortázar. «Aquest sector necessita reduir el cost de capital perquè no pot ser que sigui poc invertible per als gestors de fons, ja que això acaba escanyat el creixement econòmic. El lògic és que les polítiques de dividend siguin prudents i tots els bancs ens alinearem a aquesta prudència», ha remarcat Jaume Guardiola, del Sabadell.

Reduir costos i fusions

Notícies relacionades

També en les mateixes jornades, el vicepresident del BCE, Luis de Guindos, ha destacat que la rendibilitat de la banca europea ha baixat del 5% al 2% al tancament del primer semestre, molt lluny del cost de capital (que abans de la crisi es calcula en entre el 8% i el 10%), i ha admès que això «impedeix» a les entitats acudir al mercat a captar capital o emetre deute. Però no s’ha referit a la recomanació sobre els dividends, sinó que ha remarcat que la reducció de costos és ara «més important si és possible». Les fusions, ha afegit, són una via per a això, però «com a instrument, no com a final en si mateix».

En aquest sentit, el conseller delegat del Santander ha tornat a assegurar que el banc no busca protagonitzar una d’aquestes operacions. «No hi estem interessats, no mirem res». El seu homòleg del BBVA, per la seva part, ha insistit també que la seva entitat està centrada a créixer per si mateixa, però analitzarà les fusions que generin valor per a l’accionista. Per la seva banda, el número dos del Sabadell, l’entitat del qual és a les quinieles per ser absorbida pel BBVA, ha defensat que la seva entitat, tot i que no descarti una unió amb un competidor, està «embarcada en el seu projecte» i per això ha accelerat la reducció de costos.