INDICADORS

Els preus van pujar el 0,5% el juny per l'alça dels combustibles i l'electricitat

L'IPC interanual es va quedar en el -0,3% el juny, sis dècimes per sobre del registrat al maig

ipc / periodico

2
Es llegeix en minuts

L’índex de preus de consum (IPC) va pujar el 0,5% el juny en relació amb el mes anterior i va elevar sis dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,3%, davant el -0,9% de maig, segons l’indicador avançat publicat aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Amb aquest avenç de sis dècimes, l’IPC interanual trenca una ratxa de quatre mesos de retrocessos i encadena tres mesos en taxes negatives. L’organisme estadístic ha atribuït l’augment de la taxa interanual de l’IPC a l’encariment de l’electricitat i dels carburants i combustibles, davant la baixada de preus que van registrar el juny del 2019.

La inflació anual estimada de l’IPC el juny del 2020 va ser del -0,3%, d’acord amb l’indicador avançat elaborat per l’INE. Aquest indicador proporciona un avenç de l’IPC que, en cas de confirmar-se, suposaria un increment d’aquestes sis dècimes en la seva taxa anual, ja que el mes de maig aquesta variació va ser del -0,9%. En aquest comportament destaca l’increment dels preus dels carburants i combustibles i, en menor mesura, de l’electricitat, davant el descens registrat el 2019. Per la seva part, la variació anual de l’indicador avançat de l’índex harmonitzat es va situar en el -0,3% el mes de juny. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l’IPCA augmentaria sis dècimes respecte al mes anterior. 

Com a conseqüència de la pandèmia, l’INE ha elaborat uns índexs especials que agrupen productes que afecten més directament els consumidors. El grup denominat ‘especial béns Covid-19’ inclou els productes d’alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, productes farmacèutics, menjar per a animals i articles per a la cura personal. La taxa anual d’aquest grup el mes de juny va ser del 2,3%, amb la qual cosa disminueix cinc dècimes respecte a la del mes de maig. L’apartat que més destaca per la seva importància en aquesta agregació és alimentació i begudes no alcohòliques, la taxa anual de les quals descendeix set dècimes fins al 2,8%. Per la seva part, els aliments frescos registren una taxa anual del 4,2%, més d’un punt per sota de la de maig, mentre que els envasaments situen la seva taxa en el 2,0%, tres dècimes menys que la del mes passat.

Notícies relacionades

Per la seva part, el ‘Grup especial serveis Covid-19’ conté els serveis de lloguer de vivenda i garatge, la distribució d’aigua, amb clavegueres, recollida d’escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, serveis de telefonia, música i televisió en ‘streaming’, assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris. La variació anual d’aquest grup especial es va situar en juny en el -2,4%, més d’un punt i mig per sobre de la registrada al maig. 

El 22 de juny va finalitzar l’estat d’alarma i la majoria dels establiments comercials van reprendre la seva activitat. No obstant, l’INE ha mantingut la recollida de preus per mitjans telemàtics a causa que la major part del mes ha sigut vigent la restricció de moviments i la limitació d’aforaments als establiments. 

Temes:

IPC