activitat financera

La banca espanyola va registrar una rendibilitat del -7,46% en el primer semestre

Les pèrdues comptables presentades per Santander i BBVA en el segon semestre van contribuir al baix rendiment del sistema bancari

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

La baixa rendibilitat de les entitats de crèdit espanyoles apunten un problema més greu en l’actual entorn de crisi sanitària.  Les últimes dades del Banc d’Espanya sobre estadístiques de supervisió referides al segon trimestre de l’any mostren un notable descens del rendiment de les entitats fins a situar-se en valors negatius. La rendibilitat anualitzada dels recursos propis (ROE) del total d’entitats de crèdit es va reduir significativament, fins a situar-se en el -7,46% a finals del segon trimestre del 2020 (davant el 7,69% observat en el segon trimestre del 2019).

La caiguda del resultat net afegit va obeir a un augment dels deterioraments de valor i les provisions, que conjuntament es van xifrar en un total de 29.394 milions d’euros en el segon trimestre del 2020, davant 10.241 milions d’euros en el segon trimestre del 2019, destaca el supervisor del sistema financer espanyol. Els deterioraments de valor es van deure, sobretot, als ajustos realitzats en el fons de comerç, cosa que no té cap impacte en les ràtios de solvència de les entitats, ja que la normativa exigeix la plena deducció del fons de comerç del capital regulatori. Tot i que el Banc d’Espanya no ho esmenta, aquesta caiguda dels fons de comerços cal atribuir-la principalment al Banco Santander i al BBVA, que en els resultats del primer semestre d’any van anunciar importants deterioraments, i fins i tot pèrdues a final d’any.

Les estadístiques publicades aquest dimarts reflecteixen que la rendibilitat obtinguda fins al juny és de les més baixes des del quart trimestre del 2016.

Préstecs dubtosos

Per contra, la ràtio de préstecs dubtosos va descendir fins al 2,94%, el seu nivell més baix des que en el segon trimestre del 2015 van començar a publicar-se aquestes sèries temporals. Aquesta ràtio s’obté a partir dels préstecs i avançaments que concedeixen les entitats de crèdit espanyoles a tots els sectors de l’economia tenint en compte tant l’activitat realitzada a Espanya com l’estranger. Es pot esmentar que el període analitzat coincideix amb les mesures relacionades amb les moratòries hipotecàries i de crèdit al consum establertes com a conseqüència de l’estat d’alarma i la seva prolongació posterior, fins a finals de setembre.

Notícies relacionades

Davant aquesta situació els bancs han preservat la liquiditat –gràcies principalment a les mesures arbitrades pel Banc Central Europeu (BCE)–, de manera que la ràtio de cobertura de liquiditat va registrar un augment significatiu, al situar-se en el 200,03% (davant el 170,28% del primer trimestre del 2020).

Per la seva banda, les ràtios de capital del total d’entitats de crèdit van augmentar en el segon trimestre del 2020, en comparació amb el mateix trimestre de l’any anterior. La ràtio de capital de nivell ordinari (CET1) es va situar en el 12,80%; la ràtio de Tier 1, en el 14,13%, i la ràtio de capital total, en el 16,15%.  En aquest període, la ràtio de capital total de les entitats significatives es va situar en el 15,84% i la de les entitats menys significatives, en el 21,63.