sector immobiliari

¿És bon moment per comprar una vivenda?

Els experts estimen que el preu podria recuperar el nivell previ a la pandèmia al llarg de l'any que ve

L'abaratiment dels immobles es mourà entre el 5% i el 12% i serà dispar entre territoris

zentauroepp47723677 pisos viviendas badalona190508202607

zentauroepp47723677 pisos viviendas badalona190508202607

4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

Si el lector està pensant a comprar una casa aprofitant l’impacte de la pandèmia en el sector immobiliari, el més probable és que no li convingui esperar-se massa. Sobretot tenint en compte el que es tarda a escollir una vivenda i després a completar el procés d’adquisició, especialment si es necessita finançament bancari. Els experts estimen que la crisi del coronavirus tindrà un impacte moderat i temporal en els preus, que podrien tornar al nivell previ al confinament al llarg del 2021.

La Fundació de les Caixes d’Estalvi (Funcas) acaba de publicar un estudi en el qual es preveu que la vivenda s’abarateixi entre el 5% i el 8% el 2020, cosa que «corregiria la lleu sobrevaloració» observada anteriorment, per estabilitzar-se en la primera part del 2021 i posteriorment començar a pujar. Això sí, adverteix que la seva evolució serà «dispar» segons els territoris i tipus d’immobles. Els «de qualitat» en els centres urbans, apunta l’informe, conservaran el seu atractiu en comparació amb zones on l’increment de l’atur serà més gran o que tinguin escassa presència d’inversors estrangers.

«Tot apunta que, tret de si es produís un nou tancament de l’economia com a conseqüència dels rebrots, no som a les portes d’un enfonsament del mercat», afirmen els seus autors, els quals destaquen que la caiguda dels preus serà «bastant inferior» a l’entorn del 13% que s’espera que es contragui l’economia. El descens, així, serà més «limitat en la seva magnitud i en la seva durada» que en anteriors crisis econòmiques. Això es deu, argumenten, que els venedors preferiran retardar la venda davant la previsió d’una recessió curta, a la perspectiva que els tipus d’interès segueixin baixos a mitjà termini, a l’escassetat de bones alternatives d’inversió per la caiguda de la borsa i altres actius financers, i al «nivell relativament reduït» dels preus davant altres països europeus. 

Dades davant estimacions

El servei d’estudis de Bankia també augura un abaratiment moderat, però amb matisos. «Habitualment els ajustos en preus es produeixen més tard en el cicle, ja que l’oferta tendeix a retreure’s i esperar abans que vendre amb un descompte excessiu. Esperem una caiguda dels preus entorn del 6% el 2020, tot i que amb diferències per zones i més acusada a l’habitatge de segona mà i a les zones turístiques», apunta en un recent informe. 

El conseller delegat de la Sareb, Javier García del Río, preveu un descens dels preus més pronunciat. «El que veiem és que les estadístiques públiques no reflecteixen la situació real. Nosaltres esperem que, al mercat residencial, els preus puguin caure un 10%-12%, amb una recuperació cap als nivells previs a la crisi que arribarà a finals del 2021 o principis del 2022», ha assegurat en un esdeveniment organitzat per DD Talks i recollit per ‘El Confidencial’.

Les dades, en qualsevol cas, són encara molt més moderades. L’Associació Hipotecària ha apuntat que les vivendes taxades entre abril i juny van registrar un valor un 1,7% inferior al del mateix període del 2019 i un 1,8% inferior al del primer trimestre d’aquest any. La taxadora Tinsa, per la seva part, ha indicat que, entre juliol i agost, van baixar un 0,4% respecte a l’estiu del 2019 i un 1,6% respecte al primer trimestre del 2020, cosa que suposa la primera caiguda des del tercer trimestre del 2015 en el valor de les seves vivendes taxades.

Canvi de cicle suau

Altres estadístiques, en canvi, reflecteixen que la vivenda està pujant. Segons Idealista, els immobles oferts a la seva web van pujar un 5,6% aquest estiu respecte al segon trimestre i un 0,4% davant l’etapa estival de l’any passat. «La promesa d’una injecció milionària (de la UE), la possibilitat d’obtenir crèdit barat i les expectatives d’una vacuna en potència van provocar que els preus no caiguessin amb la força esperada als grans mercats i que fins i tot pugessin fins a nivells prepandèmia en mercats secundaris. En el dia d’avui, és molt complicat fer previsions per al curt i el mitjà termini, ja que tot depèn de l’evolució de la crisi sanitària», ha indicat.

Notícies relacionades

Juan Fernández-Aceytuno, conseller delegat de Sociedad de Tasación, ha afirmat aquest dijous que l’evolució dels preus dels portals immobiliaris difereix de la de les taxadores perquè els primers reflecteixen els preus d’oferta inicial, «que han baixat perquè estaven disparats, sobretot a Madrid i Barcelona», mentre que els segons recullen la valoració final del tancament de les compravendes. La diferència entre tots dos era del 15% abans del confinament i ara està més a prop del 5%.

L’executiu ha augurat una continuació del canvi de cicle en els preus que ja es percebia abans de la crisi del coronavirus. Però ha precisat que pot produir-se la «sorpresa» que l’esmentat canvi de tendència sigui «més suau de l’esperat. Abans de la pandèmia, ha sostingut, hi havia entre 200.000 i 250.000 compravendes que no es produïen a l’any (atesa la mida de la població d’Espanya, calcula que haurien de registrar-se’n entre 650.000 i 700.000) per la situació laboral i l’encariment de la vivenda. Una demanda que ara podria fluir gràcies a la moderació dels preus, els tipus baixos durant llarg temps, la liquiditat disponible als mercats financers, la falta d’inversions alternatives rendibles, i el factor «emocional» que suposa la recerca de casa amb terrassa o vivendes unifamiliars amb patis fora dels nuclis urbans.