Segons el Consell d'Economistes

Les insolvències empresarials es dispararan el 2021 per sobre del 40%

Espanya serà juntament amb el Regne Unit el país en el qual més creixeran el nombre de companyies que tindran problemes

El 2019 es van produir 4.464 concursos a Espanya, un 3% més que el 2018

ferranok

ferranok

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La falta de liquiditat després de la crisi del coronavirus  deixarà sense alè un bon nombre d’empreses. «La justícia no ha detectat un increment de casos (durant aquest any) perquè és evident que això està en un congelador que s’haurà de descongelar i serà més o menys violent segons els ajuts», ha explicat el president del Consell General d’Economistes d’Espanya, Valentí Pich, durant la presentació de l’Atles Concursal 2020. En l’actualitat, hi ha una moratòria en la presentació de concursos que finalitza el 31 de desembre d’aquest any, però a partir de llavors les insolvències empresarials es dispararan per sobre del 40%, segons les dades d’Euler Hermes. 

El 2019 es va produir un increment del 3% en el nombre total de concursos respecte al 2018 (de 4.332 el 2018 a 4.464 el 2019) i el 2020 no es preveuen grans canvis. Una tendència (4.000 concursos) que s’ha consolidat en els últims anys, a excepció dels pics durant la crisi financera (del 2011 al 2013) quan es va arribar a un màxim de 9.000 concursos. Xifra que es podria superar l’any que ve, segons el secretari tècnic del registre d’economistes forenses (Refor), Alberto Velasco, tot i que es podria tractar de molts més perquè la «majoria» de concursos no van per la via de creditors sinó que «hi ha molta economia submergida concursal».

Notícies relacionades

Segons els pronòstics d’Euler Hermes, el 2021 es produirà un increment del nombre d’insolvències a tot el món que podria superar el 35%. I, encara que cap país se salva, algunes economies com l’alemanya resistiran l’envit (12%). El Regne Unit encapçalarà el lideratge europeu (43%), seguit d’Espanya (41%), mentre que els Estats Units (57%) i el Brasil (45%) ho faran a nivell global. 

En el cas d’Espanya serà en el primer trimestre de l’any quan ho començaran a notar les empreses més relacionades amb els serveis, els autònoms i el sector turístic, segons el president del Registre d’Experts en Economia Forense (Refor), Alfred Albiol Paps. Però, segons el seu parer, el pic de l’«onada de creixement» es produirà en el segon trimestre de l’any 2021. En els mesos d’abril, maig i juny perquè van ser aquells mesos quan es van començar a donar els crèdits ICO que s’han de tornar en un termini de cinc anys. «El primer any és un any de carències, no s’ha de tornar res, però a partir del segon any serà quan hi hagi empreses que no podran tornar part d’aquest capital dels préstecs i llavors hi haurà un boom en la presentació de concursos», ha explicat Albiol