DÈFICIT I DEUTE

El Govern suspèn les regles fiscals per al 2020 i el 2021

L'Executiu aixeca la disciplina sobre autonomies i ajuntaments ja que la Unió Europea ho permet també per a l'any vinent

Els municipis podran invertir la totalitat dels seus romanents acumulats, però falta una sortida per als que no tenen estalvis, i aquí no hi ha consens

montero / periodico

6
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern ha decidit «suspendre les regles fiscals per al 2020 i el 2021», segons ha anunciat aquest dimecres en roda de premsa en el Congrés la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. D’aquesta manera, l’Executiu aixeca la disciplina fiscal sobre autonomies i ajuntaments pel que fa a dèficit i despesa, una disciplina que, d’altra manera, podria acabar en la intervenció dels comptes d’aquestes administracions públiques.

La decisió, que «no té precedents», té «com a únic objectiu» que comunitats i ajuntaments, a més de l’Estat, disposin de recursos i mantinguin les polítiques d’estímul econòmic per «no deixar ningú enrere» en plena pandèmia, ha dit Montero en la seva compareixença davant els mitjans. La ministra ha advertit que això no suspèn, la «responsabilitat fiscal», ja que l’Executiu segueix compromès amb la reducció del dèficit i l’equilibri pressupostari, si bé els avanços més grans es posposen a quan hagin passat les conseqüències més devastadores de la pandèmia de la Covid-19.

Per explicar tot això als responsables autonòmics de finances, Hisenda ha convocat el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) el dilluns vinent, a la una del migdia.

1. ¿Quines són les regles fiscals que queden en suspens?

Comunitats autònomes i ajuntaments no estaran subjectes a la disciplina d’haver de complir aquest any i el pròxim un objectiu de dèficit sota l’amenaça que si no ho fan hauran de presentar un pla d’ajust (amb retallades de despesa o pujades d’impostos) i quedar sotmesos a un control de l’Estat que podria portar a la intervenció dels comptes. Això no serà així ni el 2020 ni el 2021. 

Tampoc s’aplicarà la regla de despesa, que impedeix a les administracions poder gastar per sobre del creixement estimat per a l’economia a mitjà termini. 

2. ¿Quines són les regles fiscals que no queden en suspens?

Sí que es mantenen les obligacions relatives al període mitjà de pagament a proveïdors. Les administracions no podran retardar els pagaments a empreses i autònoms, ja que, altrament, sí que entrarien en joc les mesures disciplinàries, inclosa la possible intervenció dels comptes.

3. ¿No hi haurà objectius de dèficit i deute per a aquest any i el pròxim?

No, tan sols hi haurà unes «taxes de referència» de dèficit per a l’Estat i per a les administracions territorials, segons ha dit Montero. Al no haver-hi objectius de dèficit i deute, el Govern s’estalvia el tràmit de la seva aprovació en el Congrés i en el Senat, com a pas previ a la confecció dels Pressupostos del 2021. En tot cas, el Consell de Ministres sí que ha d’aprovar el sostre de despesa sota el qual ha de tenir cabuda el projecte de pressupostos de l’Estat per al 2021. És probable que el sostre de despesa s’aprovi en el Consell del Ministres del pròxim dimarts, 6 d’octubre, després d’haver celebrat el CPFF el dia previ.

No hi haurà objectius de dèficit, per això el Govern s’estalvia el tràmit de la seva votació a les Corts

El sostre de despesa –que haurà de fixar-se d’acord a la «taxa de referència» del dèficit que estudia el Govern per a l’any vinent– inclourà una part important dels fons europeus de reconstrucció assignats per a Espanya per als pròxims anys. Es parla de la xifra de 20.000 milions d’euros de fons europeus per al 2021, per als que sembla que seran els Pressupostos més expansius de la història. En tot cas, Montero ha dit que el dèficit del 2021 serà inferior al del 2020, remarcant el compromís a mitjà termini del Govern amb l’estabilitat pressupostària.

4. ¿No hi haurà cap control sobre els comptes d’autonomies i ajuntaments?

Sí. El Govern es reserva el mecanisme de l’autorització d’endeutament. Si una comunitat dispara la despesa amb risc d’incórrer en un dèficit superior a les taxes de referència que fixarà Hisenda, el Govern pot denegar l’autorització d’endeutament o tancar l’aixeta del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) amb què assisteix les autonomies.

5. ¿Què hi guanyen les autonomies?

Podran tenir més capacitat de despesa per atendre les necessitats derivades de la Covid. La ministra d’Hisenda ha dit aquest dimecres que, a més, l’Estat els farà arribar el 2021, com a mínim, els mateixos fons addicionals de què han disposat el 2020, en què han comptat amb un ‘fons Covid’ de 16.000 milions i amb importants ingressos a compte del finançament autonòmic. Possiblement els fons europeus permetran a Hisenda fer noves transferències a les autonomies el 2021, però Montero vol negociar amb elles per veure quina part s’instrumenta a través d’un nou fons i quina part es reserva a dèficit. 

6. ¿I  els ajuntaments, què guanyen amb tot això?

Deixar sense efecte la regla que limita la despesa obre la porta de forma automàtica als ajuntaments a poder utilitzar sense límit la totalitat dels romanents acumulats els anys previs, a partir de successius anys amb superàvits en els seus comptes. Es calcula que les corporacions locals disposen d’uns romanents al seu abast d’uns 15.000 milions en comptes bancaris. Hisenda està buscant alguna fórmula per als ajuntaments que no tenen romanents, però encara no ha arribat a un consens amb els partits. Quan ho aconsegueixi, ha promès la ministra, el Consell de Ministres aprovarà un nou reial decret llei al Congrés per a la seva convalidació.

7. ¿Per què ara i no abans?

La ministra Montero ha dit que l’Executiu ha pres aquesta decisió a la vista que la Comissió Europea ha confirmat que la clàusula de salvaguarda de la UE, que va deixar en suspens les regles del Pacte d’Estabilitat per als estats durant el 2020, es manté per al 2021. Segons Montero, la confirmació d’aquest fet, que va arribar la setmana passada per carta, ha permès al Govern traslladar a les administracions territorials (autonomies i ajuntaments) la mateixa suspensió de les regles.

El Consell de Política Fiscal i Financera es reunirà dilluns, i dimarts el Govern podria aprovar el sostre de despesa

Montero ha descartat que la decisió anunciada aquest dimecres tingui a veure amb el revés que va patir el Govern quan el Congrés dels Diputats va tombar el decret pel qual els ajuntaments podien transferir a l’Estat els seus romanents.

El cert és que la decisió europea per al 2020 es va adoptar al març i que des d’aleshores hi ha hagut diversos pronunciaments del comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, avançant que la suspensió de les regles fiscals a Europa es traslladarien al 2021. Formalment, Gentiloni ha comunicat aquesta decisió per carta als estats al setembre, i aquest argument ha portat Hisenda a modificar el criteri que inicialment havia aplicat al decret municipal.

8.  ¿Com afecta tot això a la negociació pressupostària?

Notícies relacionades

La ministra d’Hisenda ha confiat que la possibilitat més gran d’atendre despesa facilitarà la possibilitat d’arribar a consensos amb els grups polítics. Montero espera que tant Ciutadans, com el PNB i ERC mantinguin el seu compromís de pactar els comptes amb el Govern. Sobre Junts per Catalunya ha expressat algun dubte addicional. Però en tot moment ha insistit que, al no votar-se el camí d’estabilitat, no s’estalvia un tràmit molest, perquè hi haurà un debat en el Congrés per quan informi la Cambra del sostre de despesa i perquè les taxes de referència que fixarà l’Estat per a si mateix i per a comunitats i ajuntaments seran còmodes, precisament, perquè la pandèmia ho obliga i perquè no es tornarà a les regles fiscals fins el 2022. 

9. ¿I quan arribaran els Pressupostos al Congrés?

No hi ha data encara. Una vegada passat el tràmit del Consell de Política Fiscal i Financera del pròxim dilluns, el Consell de Ministres de l’endemà, 6 d’octubre, podria aprovar el sostre de despesa i les taxes de referència de dèficit. Fonts d’Hisenda han confirmat que aquest és el pla previst. Però el projecte de Pressupostos no arribarà a la Cambra fins que tingui els recolzaments garantits, tasca que Montero espera que no es demori gaire, perquè ja hi ha converses amb els grups, tot i que la negociació formal no hagi arrencat. Per ara, PSOE i Unides Podem es troben ultimant el seu acord, ja llest «al 90%», en paraules de la ministra. El pas següent, una vegada tancat, és que el presentin públicament Pedro Sánchez i el seu vicepresident segon, Pablo Iglesias.