finances públiques

Cada català 'deu' 10.575 euros, gairebé el doble que un madrileny

El passiu total de totes les administracions públiques va arribar al juny al rècord del 110,1% del PIB i gairebé 1,3 bilions d'euros

aragonesok

aragonesok

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada català ‘devia’ a finals de juny una mitjana de 10.575 euros, gairebé el doble que els madrilenys. Aquesta xifra, recollida de les dades del deute autonòmic publicades pel Banc d’Espanya, revela, que el passiu s’ha incrementat entorn del 2%, ja que en el trimestre anterior, la mitjana era de 10.380 euros.

També en el cas dels habitants de la Comunitat de Madrid ha augmentat al voltant del 6% en aquest cas, al passar de la mitjana de 5.046 euros del 31 de març a 5.367 al 30 de juny. Això ha reduït lleugerament la distància entre la mitjana d’una comunitat a l’altra. 

El País Valencià, que té menys habitants que Catalunya i Madrid, es va situar en una mitjana similar a la primera, amb 10.045,7 euros per habitant, amb una alça substancial respecte al març, ja que llavors era de 9.576,7 euros, que suposa gairebé el 5% més.

Andalusia, per la seva banda, la comunitat més poblada, es va situar en una mitjana de 4.210 euros per habitant, segons es desprèn de les dades del Banc d’Espanya.

En termes afegits, el deute de l’Administració catalana, amb 80.015 milions, va ser la més elevada de totes les comunitats i d’aquesta quantitat total, el 77,11%  del total (61.704 milions) té a l’Estat com a creditor pels instruments com el fons de liquiditat autonòmica (FLA) o ara la facilitat financera (FF), creada per facilitar recursos a les autonomies que compleixen amb el dèficit.

Taxa rècord de deute

Notícies relacionades

En total, les comunitats van arribar al juny a un nivell de deute de 305.689 milions, del qual Catalunya va copar el 26%. En conjunt, el deute públic espanyol, que inclou a més de l’autonòmica, la de l’Estat i la Seguretat Social, va arribar al tancament del segon trimestre a una taxa rècord del 110,1 % del PIB, després de marcar també un nou màxim històric en terme absoluts a l’arribar a 1.290.657 milions d’euros, segons les dades del Banc d’Espanya.

El nivell de deute arribat al tancament del segon trimestre suposa 11,5 punts percentuals més respecte al que hi havia un any abans, cosa que s’emmarca en un context de lluita contra la Covid-19 que ha minvat els comptes públics i ha augmentat la necessitat de finançament de les administracions públiques. La taxa està a poc més de cinc punts de l’objectiu del Govern per al conjunt de l’any, fixat en el 115,5% del PIB.