MOVIMENTS AL SECTOR FARMACÈUTIC

Novartis ven les seves plantes de Barberà del Vallès i el Masnou a Siegfried

La multinacional suïssa assegura que el miler de treballadors conservaran els seus llocs de treball i mantindran contractes i salaris

Les fàbriques es destinaran a la producció i desenvolupament de fàrmacs per a terceres companyies

FILE PHOTO: The company’s logo is seen at the new cell and gene therapy factory of Swiss drugmaker Novartis in Stein, Switzerland, November 28, 2019. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

FILE PHOTO: The company’s logo is seen at the new cell and gene therapy factory of Swiss drugmaker Novartis in Stein, Switzerland, November 28, 2019. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo / ARND WIEGMANN (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La multinacional suïssa Novartis ha venut les plantes que té a Barberà del Vallès i el Masnou (Barcelona) a la farmacèutica Siegfried, també suïssa, que assumirà el miler de treballadors que sumen les dues instal·lacions. Novartis no ha precisat l’import de l’operació, però sí que ha aclarit en un comunicat que el traspàs inclou també un acord de fabricació i subministrament a llarg termini pel qual Siegfried continuarà produint per a Novartis des d’aquestes fàbriques.

Amb aquesta adquisició, les vendes globals del grup Siegfried superaran els 1.000 milions de francs suïssos el 2021, gairebé 1.000 milions d’euros. El finançament de la transacció està garantit amb els instruments de crèdit preexistents i, una vegada finalitzada, Siegfried espera portar a terme una emissió de bons híbrids convertibles per al seu refinançament. No es preveu un augment del capital social.

Novartis ha assegurat que la seva prioritat és garantir una transició «el més fluida possible per als empleats», i ha apuntat per això que, una vegada es tanqui la transacció, els treballadors en nòmina de les dues plantes –600 a Barberà i 400 a el Masnou– «conservaran els seus llocs de treball i seran transferits a Siegfried en condicions contractuals i de remuneració equivalents» a les dels seus contractes laborals.

Per a Siegfried, l’acord suposa millorar significativament la seva xarxa de producció mundial en matèria de capacitat, amb la qual cosa arribarà a la mida necessària en el camp dels productes farmacèutics (formes de dosificacions acabades); i comptarà amb un potencial de creixement més elevat en rendibilitat al sector de les CDMO (producció per contracte). El tancament de la transacció es preveu per a finals d’aquest any.

El que passarà amb les plantes

A partir del 2021, Siegfried es proposa transformar les plantes de producció de Norvartis en fàbriques de medicaments per a qualsevol marca, en el que denomina estratègia orientada al client, però amb el compromís de Novartis de mantenir uns determinats nivells de producció durant diversos anys. «Aquesta transformació inclourà una revisió de l’eficiència operativa, així com plans per invertir en la capacitat de desenvolupament i en noves competències», segons fonts de Siegfried. Això permetrà a Siegfried oferir als seus clients nous i preexistents una gamma més àmplia de serveis de desenvolupament i una capacitat més gran de producció per emprendre nous projectes.

«La cartera de Novartis està canviant i, a mesura que la investigació biomèdica avança i apareixen teràpies innovadores, l’empresa va ajustant la seva capacitat i les seves competències a un nou conjunt de requisits», ha argumentat la multinacional per justificar la venda d’aquestes plantes. «L’acord assegurarà el subministrament ininterromput de medicaments a Novartis i reforça el posicionament de les plantes, garantint l’experiència tècnica local», ha afirmat el president de Novartis España, Jesús Ponce.

Seu de Siegfried a Suïssa.

Siegfried no tenia fins ara presència industrial a Espanya, i com que aquesta companyia es dedica al desenvolupament i la fabricació per contracte podrà produir per a altres companyies a més de per a Novartis. «Estem convençuts que Siegfried, amb la seva dimensió comercial, la seva capacitat de desenvolupament, la seva fortalesa financera i la seva ambiciosa estratègia empresarial, té la capacitat de crear un futur sostenible per a les plantes», ha assegurat Ponce.

El director general de Siegfried, Wolfgang Wienand, ha emmarcat l’operació en l’estratègia de la multinacional de crear «una de les xarxes globals integrades més competitives» en la indústria de la fabricació farmacèutica per contracte, i ha afegit que les plantes adquirides són el «complement ideal» de l’activitat actual de la multinacional.

Queden cinc plantes a Espanya

Fins ara, Novartis tenia set plantes de producció a Espanya, per això amb el tancament de l’operació passarà a tenir-ne cinc: tres de radiofàrmacs (a Saragossa, Múrcia i Barcelona), una de penicil·lines semisintètiques a les Franqueses del Vallès i una cinquena de penicil·lines estèrils a Palafolls

Fa més de 25 anys que la planta de Barberà del Vallès proporciona solucions terapèutiques a milers de

Notícies relacionades

pacients d'arreu del món. És líder en la producció i exportació de medicaments sòlids orals i

inhalats. La planta de productes oftàlmics estèrils ubicada al Masnou té una història de més de 100 anys. És líder a la producció de col·liris i pomades estèrils per a la cura dels ulls, així com de productes nasals, i exporta la major part de la seva producció a 90 països. Els productes de Novartis arriben a més de 750 milions de persones a nivell global. Més de 108.000 persones de més de 140 nacionalitats treballen a Novartis a nivell mundial.