REACCIONS

Les agències de viatges celebren la prolongació dels ertos

El president d'Acave, Martí Sarrate, considera que és una «injecció de moral» després d'un estiu «nefast»

La comissió d'Hisenda del Congrés rebutja la proposta d'aplicar un IVA superreduït al sector turístic

serrate

serrate

1
Es llegeix en minuts

El president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatge Especialitzades (Acave), Martí Sarrate, ha valorat de manera positiva la pròrroga dels ertos fins al 31 de gener, perquè transmet una «injecció de moral» als professionals, «especialment després d’un estiu tan nefast». Sarrate ha afegit que «tot i que hagi sigut tard», que el Consell de Ministres hagi aprovat les condicions de pròrroga dels expedients «és positiu» ja que dona resposta a les peticions de patronals i sindicats. 

Sarrate ha lamentat, no obstant, que s’hagi hagut d’esperar al dia d’abans del venciment dels ertos per conèixer la pròrroga i que, al final, s’hagin prorrogat fins al 31 de gener i no fins al 31 de març, tal com demanava el sector turístic. «Sembla que el tipus d’exoneracions també es mantindrà tot i que esperarem a veure el text que es publiqui finalment al BOE», va explicar Sarrate. «D’aquesta manera es reconeix que el sector del turisme necessita aquesta ajuda», va afegir. 

Sarrate creu que aquesta mesura pot ajudar moltes empreses, especialment pimes i micropimes, després que el sector hagi experimentat una caiguda de vendes de gairebé un 90% respecte del 2019.

Una altra proposta defensada pels professionals del sector turístic era la reducció de l’IVA per al sector. En concret, l’aplicació d’un IVA superreduït. Finalment, la comissió d’Hisenda del Congrés ha rebutjat aquest dimarts la proposició no de llei defensada pel PP que reclamava un tipus superreduït del 4% en l’IVA per a activitats turístiques.

Notícies relacionades

La iniciativa ha sigut rebutjada amb els vots del PSOE, Unides Podem, el PNB, EH-Bildu i el PRC, mentre que el PP, Vox i Ciutadans hi han votat a favor. Els independentistes d’Esquerra Republicana i Junts, per la seva banda, han optat per l’abstenció.

Antonio Hurtado, del PSOE, ha qualificat de «ridícula» la proposta, «impròpia d’un partit que aspira a governar», recordant que el president del PP, Pablo Casado, presentés aquesta proposta a La Gomera, on no s’aplica l’IVA i és inferior. «L’IVA superreduït és excepcional, la directiva europea no permet IVA per sota del 5%», ha argumentat, assenyalant que els que es conserven per sota d’aquest llindar és perquè estaven en vigor als anys 90.

Temes:

Turisme