25% de descompte a la factura

El Govern amplia la cobertura del bo social als afectats per la Covid

Els consumidors vulnerables arran de la pandèmia podran presentar una «declaració responsable» sobre el seu ingressos per accedir al bo social

bombilla

bombilla

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts una ampliació del bo social elèctric per donar protecció als consumidors afectats pel coronavirus, segons fonts de l’Executiu. En concret, aquelles persones que, arran de la pandèmia, es trobin en situació de vulnerabilitat, podran presentar una «declaració responsable» sobre els seus ingressos (al no poder presentar la declaració de l’IRPF) per accedir a un descompte del 25% a la seva factura de la llum. Segons les últimes dades disponibles, més de 1.330.000 llars són beneficiaris d’algun dels supòsits del bo social. Des de la declaració de l’estat d’alarma, més de 42.000 noves llars han accedit a aquesta prestació.

El bo social elèctric és un descompte d’entre el 25% i el 40% a la factura de la llum per als consumidors considerats vulnerables que estan acollits a la tarifa regulada de la llum. A més, des de l’any passat, els qui disposen del bo social elèctric automàticament també reben el tèrmic –una espècie de xec per a la calefacció en els mesos hivernals.

Seran considerats ‘consumidors vulnerables per Covid’ aquelles persones que es trobin en situació d’atur, sota un expedient temporal de regulació d’ocupació (erto), o haver vist reduïda la seva jornada laboral per motiu de cures o afrontar altres circumstàncies similars que suposin una pèrdua substancial d’ingressos, en cas de ser empresari; o que algun dels membres de la seva unitat familiar es trobi en situació d’atur, expedient temporal de regulació d’ocupació, o hagi vist reduïda la seva jornada laboral per motiu de cures o afrontar altres circumstàncies similars que suposin una pèrdua substancial d’ingressos, en cas de ser empresari.

Notícies relacionades

En qualsevol d’aquests casos, per poder accedir al bo social, els ingressos dels membres de la unitat familiar, el mes anterior al moment en què es presenta la sol·licitud del bo social completa, han de ser inferiors a 1,5 vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM) de 14 pagues, en el cas que no formi part d’una unitat familiar o no hi hagi cap menor a la unitat familiar (11.279 €); dues vegades l’índex IPREM de 14 pagues, en el cas que hi hagi un menor en la unitat familiar (15.039 €); o 2,5 vegades l’índex IPREM de 14 pagues, en el cas que hi hagi dos menors en la unitat familiar (18.799 €).

El dret a percebre el bo social s’extingirà quan es deixin de presentar els requisits requerits per ser beneficiari. En tot cas, el dret a percebre el bo social, en els termes d’aquest nou supòsit, s’extingirà el 30 de juny de 2021, tot i que podrà passar a beneficiar-se d’altres supòsits del bo social si compleix els requisits necessaris.