economia

El jutge ajorna sense data la declaració de Fainé per la compra del BPI

el magistrat s'ha vist obligat a suspendre-les, si bé de moment no s'han tornat a fixar

zentauroepp53454228 isidre faine200928122018

zentauroepp53454228 isidre faine200928122018 / Iglesias Agust n

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha ajornat sense data i per problemes tècnics les declaracions de l’expresident de CaixaBank Isidro Fainé i del hòlding Criteria, querellats en la investigació de suposades operacions complexes per adquirir el banc portuguès BPI.

Segons han explicat fonts jurídiques, tot i que s’ha tractat de celebrar les dues compareixences, inicialment fixades per videoconferència per a aquest dilluns, el magistrat s’ha vist obligat a suspendre-les, si bé de moment no s’han tornat a fixar. També era citat el representant legal de CaixaBank, que ha negat que el banc concedís un préstec de 400 milions d’euros al Banc de Foment d’Angola (BFA).

Precisament, aquesta operació va ser una de les denunciades pels querellants, que sospiten que el préstec tindria per objecte que Isabel Dos Santos, filla del president d’aquest país i que controlava prop del 10% del BPI, recolzés l’entrada de l’entitat catalana en el banc lusità.

D’acord amb les mateixes fonts, CaixaBank ha defensat, a més, davant el jutge el seu programa de compliment normatiu, amb què ja comptaven en l’època dels fets.

La querella, presentada per dos accionistes, va ser admesa a tràmit l’octubre del 2018, i investiga presumptes delictes societaris, d’abús de mercat i administració deslleial en la compra del BPI.

Notícies relacionades

CaixaBank, que mantenia una participació minoritària al BPI des de 1995, va tancar amb èxit el 2017 la seva opa sobre el banc portuguès i va passar a controlar el 84,5% de la seva capital, gràcies a un desemborsament de 644,5 milions d’euros.

Segons sosté la querella, CaixaBank va portar a terme una permuta d’accions amb Bank of East Asia (BEA) per poder entrar en l’accionariat del BPI, que al final li hauria produït a l’entitat un perjudici de 687 milions, tot i que en el seu moment els administradors només havien reconegut un impacte negatiu de 14 milions. Així mateix, en els comptes anuals corresponents a l’exercici 2017 es recollia una pèrdua de 102 milions d’euros, efecte de la «presa de control sobre el banc BPI».