mercat únic

Brussel·les llança un pla d'acció per reforçar els controls duaners

La Comissió Europea planteja una finestreta única per facilitar el compliment de formalitats per part d'empreses i més intercanvi de dades

Dos guàrdies civils paren un cotxe ala duana de la Farga  de Moles.

Dos guàrdies civils paren un cotxe ala duana de la Farga de Moles. / TONY LARA

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El frau vinculat als drets de duana, el cobrament de l’impost sobre el valor afegit (IVA) i el contraban de mercaderies il·lícites o perilloses continua sent un dels principals problemes a què s’enfronten les duanes europees. Segons les estimacions de la Comissió Europea, el valor anual de les falsificacions que es colen a la UE ronda els 121.000 milions d’euros –el 6,8% de les importacions– que es tradueixen en una pèrdua de 400.000 llocs de treball i de 83.000 milions en ingressos així com 15.000 milions menys en impostos recaptats. Per aturar el problema i avançar cap a una unió duanera Brussel·les acaba d’adoptar un pla d’acció per aconseguir un sistema més eficàcia i reduir el frau.

En primer lloc, la Comissió Europea proposa crear un nou centre de coordinació dins de l’Executiu comunitari que tingui la tasca de recopilar, analitzar i intercanviar dades duaneres que facilitin l’adopció de decisions crítiques, ajudin a les autoritats duaneres dels estats membres a identificar punts febles a les fronteres exteriors i a llarg termini anticipar possibles vulnerabilitats i gestionar futures crisi. 

El pla també aposta per reforçar les obligacions imposades als proveïdors de serveis de pagament i a les plataformes de venda en línia per millorar la lluita contra el frau en matèria d’impostos així com el cobrament de drets de duana al sector del comerç electrònic. Tot i que la UE ha adoptat algunes mesures en matèria d’IVA electrònic, Brussel·les considera que són insuficients i que és necessari que les duanes tinguin també accés a les dades de prestadors de serveis de pagament com Paypal i Amazon pay, que hauran de subministrar a les autoritats fiscals dels Estats membres a partir del 2024.

Notícies relacionades

El pla també contempla la creació d’una finestreta única per facilitar que les empreses que operen lícitament a la UE compleixin les formalitats frontereres en un portal únic, fet que permetrà estalviar temps i diners. «Això significa, per exemple, que un importador de productes agrícoles no haurà de realitzar dues declaracions de duanes i fitosanitària separades», ha explicat el comissari d’Afers Econòmics, Paolo Gantiloni, sobre una mesura per reduir la burocràcia que arribarà a l’octubre i amb la qual esperen estalviar 690 milions en els pròxims anys i entre 140 i 220 milions anuals a partir de llavors.

Finalment, el pla contempla el desplegament d’equipaments duaners més moderns i fiables amb càrrec al pròxim pressupost de la UE així com la creació d’un grup de reflexió compost per representants dels Estats membres i de les empreses. Segons dades de la Comissió, el 15,3% del comerç mundial va correspondre el 2019 a la Unió Europea, amb exportacions i importacions amb la resta del món per valor de 330.000 milions d’euros i 850.000 declaracions a les duanes per les quals intenten colar-se tota mena de productes sense abonar l’aranzel corresponent. L’oficina europea de lluita contra el frau, per exemple, va recomanar, entre 2017 i 2019, la recuperació de 2.700 milions d’euros en aranzels sense pagar a causa de mercaderies, el valor dels quals estava infravalorat, i 300 milions més relacionats amb mesures antidúmping en el sector dels panells solars i el biodièsel entre d’altres.