Congrés virtual

Expectació en l'European Blockchain Convention davant la futura llei de criptoactius europea

L'EBC congrega a la xarxa 1.500 professionals i un centenar de ponents

gagoysalmern

gagoysalmern

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les empreses que envolten el món blockchain estan en plena efervescència. L’European Blockchain Convention (EBC), que se celebra aquest dilluns i dimarts de manera virtual, ha sigut en la seva primera jornada testimoni d’aquesta sensació. Blockchain està arribant a la maduresa. La setmana vinent està prevista la presentació d’un projecte de llei europeu que ha de regular l’ús d’aquesta tecnologia als mercats. La nova llei de criptoactius hauria d’afavorir els pagaments transfronterers ràpids i barats, potser mitjançant l’ús de ‘blockchain’. La idea és que aquesta regulació estigui en marxa a tots els països de la UE en un termini d’uns quatre anys.

Els diners virtuals emesos per bancs centrals, conegut com les CBDC (’central bank digital currency’), arribaran per competir amb les criptomonedes o qualsevol altra moneda virtual que vulguin potenciar empreses privades. Serà l’alternativa governamental a les criptomonedes com a bitcoin. La creació de monedes virtuals amb suport de legislació introdueix elements de garantia i podran ser declarats diners d’ús legal. 

El nou marc legal, difós per l’agència Reuters, va estar en els grupets virtuals de l’EBC aquest dilluns i algun dels ponents hi va al·ludir. Tot i que entre els experts s’adverteix que els futurs diners virtuals dels bancs centrals no necessàriament han d’utilitzar la tecnologia ‘blockchain’, plenament provada per bitcoin.

«La nova normativa regularà tot tipus d’actius digitals, no només les criptomonedes», adverteix Victoria Gago, cofundadora de l’EBC. La clarificació del marc legal hauria d’impulsar encara més l’activitat entorn del món ‘blockchain’. La fira EBC és una prova d’aquest interès. En l’edició d’aquest any s’han donat d’alta un total de 1.500 persones, tres vegades més de l’habitual en les sessions presencials anteriors. I l’organització ha mediat fins ara per a la realització de 750 trobades persona a persona. La sensació és que el sector bull. 

«La tecnologia ‘blockchain’ tindrà efectes increïblement profunds en l’empresa, el Govern i la societat. És indiscutible que en uns anys veurem nous serveis públics i privats basats en ‘blockchain’, recolzats en l’European Blockchain Services Infrastructure (EBSI)», afirma Gago. «Aquesta edició ‘online’ és una oportunitat per multiplicar el nostre impacte. Mai abans s’havia pogut tenir accés a tant contingut de qualitat des de casa», opina Daniel Salmerón, cofundador de l’EBC.

Notícies relacionades

La nova normativa europea hauria de contribuir a un ús més baix dels pagaments en efectiu, actualment entorn del 78% del total, segons les últimes estadístiques disponibles. L’actual pandèmia també ha afavorit que s’hagin reduït els pagaments en efectiu.  Brussel·les també vol facilitar l’intercanvi de dades dins del sector financer per fomentar la competència i una gamma més àmplia de serveis, mentre manté el principi de «mateix risc, mateixes regles, mateixa regulació», asseguren documents comunitaris consultats per Reuters.

Per al 2024, el principi de passaport i una finestreta única de llicències s’haurien d’aplicar en totes les àrees que tenen un gran potencial per a les finances digitals. Els sistemes de pagament instantani s’haurien de convertir en la «nova normalitat» per a fins del 2021 i ja implantats el 2024. Els pagaments instantanis són adequats per a molts usos més enllà de les transferències de crèdit tradicionals, en particular per a compres físiques i en línia, que actualment estan dominades per esquemes de targetes de pagament. El sistema dissenyat a Europa hauria de ser també una alternativa a mitjans de pagament nord-americans com ara MasterCard i Visa.