COL·LABORACIÓ INSTITUCIONAL
Canadell i Puigneró s'alien per impulsar el 'blockchain'
La Cambra i la Conselleria de Polítiques Digitals creen el Centre Blockchain de Catalunya
L'ocupació en empreses tecnològiques a Catalunya va augmentar el 8,3% en el primer semestre
canadellpuigner
La Cambra de Comerç i la Conselleria de Polítiques Digitals de la Generalitat van oficialitzar aquest dimecres la seva aliança per impulsar la transformació digital de les empreses catalanes. L’idil·li entre el president de la Cambra, Joan Canadell, i el conseller Jordi Puigneró han trobat en el Centre Blockchain de Catalunya l’excusa perfecta per canalitzar projectes i noves competències encara per explorar. I obrir camps de desenvolupament empresarial de gran potencial i en gran manera orfes encara de marcs legals massa definits, d’aquests que tant limiten a un i a l’altre en la seva gestió i projecció pública.
L’acord institucional preveu la col·laboració en el desenvolupament d’iniciatives dirigides a la «sensibilització, formació, investigació, consultoria i organització d’esdeveniments», projectes encara una mica difusos però rodejats de l’halo d’efervescència i confiança tan necessari en aquests moments de pandèmia. Seran projectes al voltant de la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, el New Space, ‘blockchain’, el Pla MujerTIC i el Digital Innovation Hub de Catalunya. Amb l’ostentació ben mesurada que aporta la seu de la Llotja, tant Canadell com Puigneró han defensat a la presentació les bones relacions actuals entre el Govern i la Cambra i la conveniència que les empreses apostin per camps d’activitat prometedors com el ‘blockchain’. També va estar en l’acte la vicepresidenta primera de la Cambra, Mònica Roca, cridada a recollir el testimoni de Canadell el juny de l’any que ve. Canadell és president de la Cambra només des del juny del 2019, però sembla que faci més. Potser com a conseqüència d’una presència regular en mitjans de comunicació i la presentació contínua de projectes variats i vestits d’independentisme actiu, una cosa que l’uneix estretament a un Calvet també alineat sense fissures amb aquest ideari.
Puigneró va remarcar el creixement de les empreses tecnològiques catalanes, que van augmentar el 3,7% en nombre durant el primer semestre i més del 50% els últims vuit anys. S’han demostrat també generadores d’ocupació, ja que segons les dades de l’EPA, l’ocupació al sector TIC va augmentar el 8,3% en la primera meitat de l’any, cosa que mostra que és un sector gairebé immune a la pandèmia. Puigneró va destacar el paper vertebrador del territori d’aquestes empreses, gairebé invisibles perquè no necessiten grans infraestructures, però fonamentals per al desenvolupament d’un nou model econòmic digital imaginat per l’actual Govern i la Cambra, una Catalunya independent i digital. Canadell va destacar que el Centre Blockchain de Catalunya serà una institució rellevant en el futur, com d’altres en què la Cambra ha participat en la seva creació, i va esmentar La Caixa, la Fira o Turisme de Barcelona.
El conveni firmat preveu una col·laboració en el marc del Digital Innovation Hub per a la posada en marxa d’«un ecosistema català d’innovació que faciliti a les empreses i les institucions l’accés a suport especialitzat, eines digitals i finançament per dur a terme la transformació digital del seu negoci». L’assumpte s’hauria de concretar en accions com campanyes de difusió i sensibilització sobre digitalització, assessorament a pimes i autònoms i la creació de xarxes d’empreses.
Notícies relacionadesCalvet també va presentar el desenvolupament dels eixos d’actuació del Pla MujerTIC, amb l’objectiu de promoure l’accés de les dones a les tecnologies de la informació, fomentar l’emprenedoria femenina i potenciar la seva participació en espais de decisió.
Amb l’acord, la Cambra crearà el Centre Blockchain de Catalunya, amb seu a fora de Barcelona, que tindrà com a missió, en primer lloc, la promoció de l’adopció d’actius digitals i tecnologies descentralitzades (DLT) al territori mitjançant la difusió, la investigació i el desenvolupament, i en segon lloc, convertir Catalunya en referent per a l’atracció d’empreses i talent en aquest sector. El responsable d’aquest centre d’activitat serà Quirze Salomó, que es va comprometre a impulsar iniciatives considerades «estratègiques», bàsicament centrades en la difusió. Una pota d’aquesta iniciativa serà la celebració del congrés Democracy4all (D4a), prevista per als dies 6 i 7 d’octubre. Atès que el sector ‘blockchain’ és encara emergent, es preveu la realització d’informes semestrals sobre la situació del sector, la promoció de les inversions en ‘empreses emergents’ i la sensibilització de la investigació en aquest camp.
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- Una misteriosa malaltia mortal posa la RD del Congo en alerta
- Junta de Seguretat de Catalunya La Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’incorporen al 112 de Catalunya
- Alejandra Fernández: "Quasi deixo de córrer per falta de recursos"
- Dia de la Constitució Quins centres comercials obren el 6 de desembre a Catalunya i Barcelona?