OBERTA FINS DIJOUS

Bizbarcelona i la reinvenció firal

La fira laboral i per a emprenedors fusionada de Fira de Barcelona és la primera que se celebra durant aquesta pandèmia a Espanya

Sistemes telemàtics de control dels assistents i grans mesures sanitàries protagonitzen una trobada avalada per les institucions

55042112 601

55042112 601 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Fira de Barcelona ha canalitzat aquest dilluns la conjura institucional per reactivar l’economia amb l’obertura de les portes del saló Bizbarcelona i del Saló de l’Ocupació fusionats, la primera fira presencial en moment de pandèmia a Espanya. Lluny estan els temps en què l’èxit firal es mesurava en milers d’assistents. La Fira marca el camí de com seran les fires presencials en temps de mascareta i distanciament social, dinamisme firal al cub i oportunitat per a l’emprenedoria i per trobar feina. Control telemàtic dels assistents, passadissos amplis i gel. 

El Bizbarcelona i el Saló de l’Ocupació se celebren per primera vegada conjuntament i en format presencial i digital. Entorn de 9.000 persones s’havien acreditat a l’hora d’obrir les portes al pavelló 8 de Fira de Barcelona. Uns 20.000 metres quadrats i un aforament màxim de 4.500 persones simultànies. El nou model firal presencial ha incorporat per primera vegada el batejat internament com ‘Smart Venue’, un sofisticat sistema de control de persones al recinte. Després de passar examen de temperatura, un sistema d’intel·ligència artificial basat en càmeres de vídeo zenitals controla i quantifica el nombre de persones que entren al recinte de l’avinguda de Maria Cristina.

Control de MANU MITRU / l’aforament a Bizbarcelona mitjançant el programa Smart Venue, dissenyat per la Fira.  

Un altre sistema de control per wifi mostra el mapa de calor o concentració de persones. S’analitza també de quina manera es mouen les persones pel recinte firal. L’objectiu és evitar aglomeracions. Es tracta d’un programa desenvolupat durant el confinament i que la Fira utilitzarà també en el futur com a eina d’anàlisi i màrqueting. I és que la fira del futur ja no serà d’encaixades i regal de propagandes. Hi ha menys paper, menys promoció i més conferències. Més trobades interpersonals amb mascareta, sense targetes de visita i amb el mòbil davant. 

«No se sap quan una conferència és presencial o virtual», criticava un assistent. I és cert que l’oferta en ocasions s’entremescla i la simultaneïtat impera. Alguna trobada o conferència de la primera jornada semblava desangelada. D’altres, més animats. En qualsevol cas sense enrenou. Durant els tres dies, s’abordarà l’impacte que tindrà la pandèmia en l’economia i com serà la reactivació de les empreses, autònoms i ciutadans que busquen feina o vulguin reorientar la seva activitat professional. En total, al Bizbarcelona participaran uns 150 ponents i es faran 117 conferències en cinc àmbits temàtics.

Entrevista amb mascaretes al Saló de l’Ocupació 2020. / MANU MITRU

A la fira d’ocupació, els visitants poden buscar orientació per accedir al món laboral, fer una aproximació a quines seran les professions del futur, així com preparar-se per al procés de recerca de feina i conèixer els drets laborals dels treballadors.

Notícies relacionades

«Fira de Barcelona és un motor de l’economia», explicava el director de Bizbarcelona, Aleix Planas, en la inauguració. I la Fira s’ha convertit en el centre de la col·laboració publico-privada i institucional per reactivar l’economia amb la primera fira de pandèmia. Ajuntament, Generalitat, patronal i empreses, unides per reanimar el mercat de treball. Són temps necessitats de consens davant una crisi econòmica dantesca i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha concretat en la inauguració d’aquest dilluns la idea compartida que «el més important és preservar la salut, però no podem permetre’ns parar l’economia», tot i que es presentin uns «pròxims mesos complicats».

Per Collboni, l’objectiu de la fusió de fires laborals persegueix transformar la incertesa actual en confiança en uns moments de crisi, amb la idea que és necessari potenciar sobretot el canvi cap a una economia digital, però també els sectors més afectats, com el turístic, el de la construcció i la indústria. La Fira observa també els moviments en les trobades empresarials, moltes, de tipus virtual (‘blockchain convention’) o les de nou disseny disruptiu (‘Bnew’). Les fires presencials no volen perdre espai en les agendes empresarials.

Temes:

Empreses