Canvis al sector financer

Discrepàncies entre Podem i el PSOE davant la fusió CaixaBank-Bankia

El secretari d'Economia de Podem, Nacho Álvarez, considera «preocupant» l'operació

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, veu amb «simpatia» la unió per enfortir «projectes d'envergadura»

sancheziglesiasok

sancheziglesiasok

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’anunci de converses de fusió entre CaixaBank i Bankia ja ha causat les primeres discrepàncies entre destacats dirigents del PSOE i de Podem. Les explicacions més clares per part d’un dirigent de la formació morada han vingut de la mà de Nacho Álvarez, secretari d’Economia de Podem, que a través del seu compte de Twitter ha desgranat els seus dubtes: «És una notícia preocupant», ha resumit. En canvi, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest divendres que veu amb «simpatia» la fusió que negocien CaixaBank i Bankia, perquè ell és partidari de la «cooperació» i de «construir entre tots per tenir projectes d’envergadura».

Segons l’opinió d’Álvarez, «de l’última crisi en vam sortir amb una important concentració bancària. Continuar aprofundint l’oligopolització del sector financer no és una bona notícia ni per a la competència del mercat, ni per a la pròpia estabilitat del sector financer». Per a Álvarez, l’increment de la mida dels bancs, en lloc de ser un avantatge competitiu per a aquests, afegeix riscos més difícils de controlar en un entorn de forta competència financera internacional i d’aparicions de nous models de negoci financer que poden arribar a trencar els actuals protagonistes del sector. «La crisi anterior ens va ensenyar que tenir entitats financeres «massa grans per fer fallida» (‘too big to fail’) genera riscos importants per a l’estabilitat del sector: comportaments de risc moral, de captura institucional...», explica. D’altra banda, també destaca que la fusió tindrà un efecte a la plantilla de les dues entitats: «Aquest no és precisament un bon moment per a possibles acomiadaments de treballadors, en un context d’alt atur», a opinat.

Banca Pública

Notícies relacionades

La posició de Podem sempre ha sigut el recolzament a la recreació d’una banca pública potent i en competència amb la resta d’entitats del sector. En aquest model, Bankia havia de ser la llavor per a crear aquesta alternativa pública. «Impulsar la modernització del teixit productiu espanyol requereix desenvolupar una banca pública eficient, com la que, per exemple, té Alemanya. Bankia pot ser l’embrió per a aconseguir-ho, i per tant l’Estat no ha d’abandonar la seva participació en el capital, reprivatitzant l’entitat,» ha dit el secretari d’Economia de Podem.

A més a més, l’Estat va invertir 24.000 milions en sanejar Bankia i per tant, opina Álvarez, «ha de protegir els contribuents, que amb els seus impostos van rescatar l’entitat. Els ajuts públics han de servir per atendre necessitats econòmiques generals, i no per millorar la rendibilitat d’altres entitats», en referència a La Caixa i a les dificultats existents per mantenir l’atractiu per als inversors.