entrevista

Canadell: «Crec que acabaré algun dia en política»

El president de la Cambra de Comerç es veu en el futur com a conseller o diputat

13/01/2020 Intervención del presidente de la Cámara de Barcelona Joan Canadell durante la presentación del estudio ’Inserción laboral de las enseñanzas profesionales 2019’

13/01/2020 Intervención del presidente de la Cámara de Barcelona Joan Canadell durante la presentación del estudio ’Inserción laboral de las enseñanzas profesionales 2019’ / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Efe

El president de la Cambra de Barcelona, l’empresari independentista Joan Canadell, es mostra disposat a entrar en política «com a conseller o parlamentari», mentre recomana esgotar la legislatura i no convocar eleccions a Catalunya almenys fins al febrer o març del 2021.

Canadell, que presideix la Cambra des del maig de l’any passat, assegura que té un compromís amb la corporació –la liderarà fins a mitjans de 2021, quan agafarà el relleu Mònica Roca– i que la seva intenció és complir-lo, tot i que tampoc amaga que l’atrau la idea d’entrar en política des de fa temps.

«Jo crec que acabaré en política algun dia, no ho descarto i no em desplau la idea», afirma Canadell en una entrevista amb Efe, en què reconeix que «és possible que tard o d’hora» acabi fent aquest pas, sempre que el seu paper «ajudi a avançar» en el projecte independentista.

Canadell, que no compta amb experiència política prèvia, va més enllà i no tanca la porta a arribar-hi com a conseller o diputat al Parlament «si es donessin unes circumstàncies especials», com per exemple una llista unitària o una unitat estratègica clara que amb la seva presència pogués reforçar.

En canvi, veu molt difícil acabar sent candidat a la presidència de la Generalitat, malgrat que el seu nom ha sonat en els últims mesos com a possible fitxatge de JxCat: «En la vida m’agrada fer les coses quan em sento segur i puc aportar alguna cosa, i fer un pas a la presidència em sembla molt bèstia», declara Canadell, un puigdemonista declarat.

«Entrar al Parlament o ser conseller em dona la sensació que ja és un pas important per a algú que no ve de la política, però anar a la presidència de la Generalitat em sembla que en aquest moment seria un pas massa llarg», afirma Canadell.

L’empresari, amo de la xarxa de gasolineres Petrolis Independents i que va assolir la presidència de la Cambra liderant una llista donada suport per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), insisteix que en aquest moment no té «cap oferta, ni cap de proposada, ni cap intenció de fer el pas a la presidència» de la Generalitat.

Canadell, d’altra banda, considera que seria «un greu error» que el president català, Quim Torra, convoqués eleccions de forma imminent, ja que defensa que s’esgoti la legislatura i que tots els recursos i esforços es concentrin en la lluita contra la Covid-19.

«Espero que no es convoquin ni a l’agost ni al setembre, i en funció de com vagi tot ni a l’octubre, el novembre o el desembre», assenyala Canadell, que creu que no hi pot haver comicis «fins que hi hagi un clima realment de seguretat al carrer».

Adverteix, a més, que al setembre es podrà veure la dimensió real d’aquesta crisi, segurament la més important que hàgim viscut, i que la prioritat del Govern hagi de ser concentrar tots els esforços per sortir-ne.

«Convocar ara eleccions ens dona un impàs de més de 50 dies fins que se celebrin, més les possibles setmanes o mesos de pactes, perquè el més possible és que no hi hagi majoria absoluta, ens situa en un període de quatre o cinc mesos d’incertesa i són mesos clau perquè la gestió política estigui enfocada en sortir de la crisi», afirma el president de la Cambra.

Notícies relacionades

És per això que els comicis a Catalunya no haurien de ser «abans de febrer o el març del 2021», assevera Canadell, per donar temps a analitzar l’impacte de la crisi i posar en marxa les accions destinades a combatre-la.

Quant a les desavinences entre els dos socis de Govern, JxCat i ERC, l’empresari reconeix que li agradaria veure un Executiu «més unit» i, tot i que admet que «no és el millor», està convençut que «pot continuar governant» amb un objectiu comú: afrontar la crisi del coronavirus.