crisi en l'automoció

Nissan i els sindicats fracassen en l'acord però l'empresa manté l'oferta fins dimarts

La vuitena reunió amb la mediació de Treball es va allargar fins a les dues de la matinada sense que les parts aconseguissin un acostament final

L'empresa qualifica les postures d'insalvables però posposa aplicar el seu pla inicial fins aquesta setmana per veure si els treballadors accepten

nissan-1

nissan-1

2
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez

«Després d’intenses hores de negociació en els últims dies i malgrat l’esforç d’acostament per les dues parts, s’ha constatat que en les propostes finals la distància entre les posicions de totes dues era insalvable. A causa d’això el període de consultes ha finalitzat. Amb tot, la direcció ha comunicat a la representació dels treballadors que posposa la comunicació de la decisió final i manté l’oferta feta fins al dimarts 4 d’agost. En el supòsit que la proposta sigui rebutjada, l’empresa procedirà de conformitat amb la normativa vigent». Aquest paràgraf remès per la direcció de Nissan Motor Ibérica defineix la situació en què es troba la negociació pel tancament de les seves plantes a Catalunya.

Aquesta matinada cap a les dues, i després que l’empresa presentés una última proposta a les deu de la nit (amb millores en les indemnitzacions per baixa incentivada i jubilació) i els sindicats responguessin després de les dotze de la nit amb una altra en la mateixa línia que les anteriors, la companyia va decidir donar per finalitzada la negociació atenent que el període de consultes ha finalitzat.

Els treballadors concentrats a la planta de Zona Franca / twitter UGT/fica

Els treballadors, concentrats a les portes de la fàbrica de Zona Franca, van rebre la notícia de matinada amb evident indignació. En diversos vídeos pujats a les xarxes socials van voler fer públic el seu lògic malestar: «No volem parlar de diners, volem parlar de feina. La seva proposta millorava petites coses però ells continuaven tenint la possibilitat d’acomiadar. Mantenien acomiadar a partir de desembre i no donaven res més que indemnitzacions míseres a la majoria de la plantilla i no parlaven de reindustrialització en cap moment», van explicar els portaveus sindicals a la plantilla.

Fora de termini

«No hem caigut en la provocació i vam fer una contraproposta després d’una aturada de dues hores» en què demanaven garantia d’ocupació, garantia de llocs de treball i reindustrialització. Van explicar davant la plantilla que l’empresa els va dir que com havien fet la proposta a partir de les dotze de la nit que estaven fora del termini establert de consultes.

Notícies relacionades

Després de 90 dies de vaga, l’acabament de la qual era condició indispensable en l’oferta de Nissan per mantenir la seva proposta d’allargar el tancament fins al desembre de 2021, els treballadors van decidir mantenir-la. «Si volen guerra tindran guerra», va exclamar la plantilla a l’uníson a la calorosa matinada de la Zona Franca. Els treballadors diuen que seguiran amb la seva baralla «malgrat que sigui agost» i que ho faran amb unitat després de detectar algunes divisions en les postures de les empreses subcontractades i proveïdors «pensant que això no els afectava».

Empleats atenent les explicacions del comitè / ACN

L’empresa «vol que ens posem nerviosos», alerten des dels sindicats. «Si ens veuen units s’acolloniran perquè no aguantaran» han dit a la plantilla, i han aprofitat per atacar Frank Torres, el negociador de Nissan, a qui han qualificat de «rata miserable i que es vanagloria de ser català i se’n va a treballar a Rússia i ve a tancar una empresa». Aquest matí se celebrarà a Montcada una assemblea informativa de tot el procés als treballadors i explicaran els futurs passos a seguir en la protesta.

L’última proposta de Nissan Motor Ibérica

L’última proposta que hi ha sobre la taula és la de l’empresa, que ha decidit dilatar fins dimarts 4 d’agost el temps d’espera després d’haver finalitzat el període de consultes. Aquests són els punts íntegres:

Temes:

Nissan