efectes de la crisi

L'economia dels EUA es va desplomar el 32,9% en el segon trimestre

El descens no té precedents i el més gran fins ara va ser el 1958, amb el 10%

coronavirus-trump-mascarilla

coronavirus-trump-mascarilla

1
Es llegeix en minuts

El producte interior brut (PIB) dels EUA va registrar una contracció anualitzada en el segon trimestre de l’any del 32,9% com a conseqüència de l’impacte de la pandèmia de la Covid-19, davant la caiguda del 5% observada en el trimestre anterior, segons la primera estimació de la dada presentada aquest dijous per l’Oficina d’Anàlisi Econòmica del Govern (BEA, per les sigles en anglès).

L’organisme, no obstant, ha alertat que els efectes econòmics complets de la pandèmia no es poden quantificar, ja que les dades en què es basa encara són incompletes i tardaran a actualitzar-se. A més, gran part de les mesures de confinament decretades al març i l’abril van començar a aixecar-se al maig i el juny, cosa que va provocar certa acceleració en l’activitat econòmica.

No hi ha precedents en la història recent dels Estats Units que igualin una contracció tan forta com la registrada en el segon trimestre. Des que va començar la sèrie històrica, el 1948, la caiguda més gran es va observar en el primer trimestre de 1958, quan el descens va ser del 10%.

Durant l’última recessió, el descens més gran es va registrar en el quart trimestre del 2008, quan el PIB va registrar una caiguda anualitzada del 8,4%. Pràcticament tots els components del PIB van registrar dades negatives en el segon trimestre. La despesa de les llars es va contraure un 34,6% entre l’abril i el juny en dades anualitzades, davant el descens del 6,9% del primer trimestre. Això suposa la pitjor lectura de la dada des que hi ha registres. La despesa en béns va descendir un 11,3%, mentre que la despesa en serveis es va desplomar un 43,5%.

Notícies relacionades

Del seu costat, la inversió de les empreses va descendir un 27%, davant la caiguda del 6,7% del primer trimestre. Això suposa la pitjor lectura de la dada des del tercer trimestre de 1952. En concret, la inversió en estructures va caure un 34,9%, mentre que la inversió en equips va descendir un 37,7% i la realitzada en propietat intel·lectual es va reduir un 7,2%.

Així mateix, l’Oficina ha desglossat que els ingressos personals disponibles dels nord-americans es van elevar un 42,1% en el trimestre, cosa que suposa la millor dada de la sèrie històrica. Així mateix, la taxa d’estalvi es va triplicar, fins al 25,7%.