Resultats semestrals

Red Eléctrica retalla el 8,4% els seus beneficis fins als 331,7 milions d'euros

La companyia va patir les noves retallades retributives de la CNMC i la incorporació de nous negocis

ree

ree

2
Es llegeix en minuts

Red Eléctrica (REE) va obtenir un benefici net de 331,7 milions d’euros en el primer semestre de l’any, el 8,4% menys que en el mateix període de l’exercici anterior, a causa d’un increment de les amortitzacions per la incorporació de nous negocis i unes despeses financeres més elevades, com a conseqüència d’un augment del volum de deute, segons ha indicat en un comunicat. L’exercici ha estat marcat pels canvis retributius aprovats per la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) i els costos associats a la incorporació d’Hispasat i Argo.

Les xifres del primer semestre reflecteixen l’entrada en vigor dels nous paràmetres regulatoris que afecten les activitats regulades de la companyia. La taxa de retribució dels actius de transport ha passat del 6,5 % al 6% el 2020 i s’han aprovat les instal·lacions tipus i els valors unitaris de referència d’operació i manteniment. A més, s’aplica una nova metodologia de retribució a l’Operador del Sistema.

D’altra banda, aquest ha sigut el primer semestre complet en què s’ha incorporat Hispasat al perímetre del grup i el primer trimestre íntegre per a la brasilera Argo, l’adquisició de la qual es va formalitzar el 26 de març. Segons la companyia, aquestes incorporacions han permès pal·liar «parcialment» els efectes derivats dels nous paràmetres retributius, de manera que la xifra de negocis arriba en el semestre als 977,9 milions d’euros, l’1,5% inferior a la del mateix període de l’any anterior.

El resultat brut d’explotació (ebitda) ha arribat als 766,2 milions d’euros, l’1,7 % per sota del que es va obtenir en l’exercici anterior.

Crisi de la Covid-19                  

Notícies relacionades

El principal repte de la companyia en els últims mesos ha sigut operar el sistema elèctric en un context excepcional marcat per una caiguda significativa de la demanda. No obstant, Red Eléctrica ha arribat en aquest període a una disponibilitat del 99% a la Península, del 97,6% a les Balears i del 99,2% a les Canàries.

A més, i malgrat el context, la companyia ha continuat treballant per impulsar la transició energètica a Espanya, principalment a través de la integració de nova potència de generació renovable. En aquests sis mesos, Red Eléctrica ha facilitat la incorporació al sistema de 445 megawatts d’eòlica i 780 megawatts de nova potència solar fotovoltaica. Gràcies a aquest increment, l’eòlica –amb 26.245 megawatts– es troba cada vegada més a prop de superar el cicle combinat com a primera tecnologia del parc generador a nivell nacional (26.284 megawatts). Aquest increment de la potència instal·lada a Espanya ha permès que la generació elèctrica a partir de fonts renovables hagi representat el 46,1% del total del mix en el conjunt del primer semestre.