tributs

Els assessors fiscals veuen «un suïcidi» apujar impostos

L'Aedaf proposa un IVA temporal reduït del 4% per a determinats serveis turístics

Oficina central de la Agencia Tributaria, en la plaza de Letamendi de Barcelona.

Oficina central de la Agencia Tributaria, en la plaza de Letamendi de Barcelona. / QUM ROSER

2
Es llegeix en minuts

L’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (AedaF) ha rebutjat la «demagògia» d’apujar impostos en l’actual context econòmic perquè suposaria un «suïcidi» i seria «molt perjudicial» per a la recuperació econòmica, i ha proposat en canvi una bateria de mesures com l’establiment «temporal» d’un tipus superreduït del 4% per a l’IVA de determinats serveis turístics, com el transport i l’hostaleria.

També ha plantejat introduir una deducció extraordinària en l’Impost sobre Societats i eliminar els pagaments fraccionats mínims, així com una deducció per crear ocupació i incentius fiscals relatius a les despeses per teletreball.

Aquestes són algunes de les mesures recollides al document de propostes de modificacions legislatives de l’Aedaf, presentat en roda telemàtica per la presidenta d’Aedaf, Stella Raventós, en què ha dit esperar que els partits no utilitzin com a «arma política llancívola» la crisi i no es deixin emportar per la «demagògia» d’augmentar impostos perquè el país «està molt malament».

«No ens podem permetre les pujades d’impostos, ja arribaran quan les coses es tranquil·litzin. No és el moment, seria realment molt perjudicial per a l’economia del país deixar-se emportar per apujar impostos perquè s’ha de recaptar, això seria un suïcidi», ha avisat, alertant que es podria arribar a «ofegar» les empreses.

Al seu lloc, ha plantejat una bateria de mesures, entre les quals destaca l’establiment d’un tipus impositiu superreduït d’IVA, passant del 10% actual al 4%, per a determinats serveis del sector turístic, com el transport i l’hostaleria.

Així mateix, Aedaf planteja la introducció d’una deducció per creació d’ocupació en l’Impost sobre Societats aplicable al territori comú de l’Estat, similar a l’introduït al territori històric de Guipúscoa, a Navarra, i a diversos països de l’entorn, així com l’adopció d’incentius fiscals en l’Impost sobre Societats, en l’IRPF i en l’IVA, relatius a les despeses vinculades al teletreball.

També proposa la flexibilització dels incentius fiscals previstos per a la inversió en empreses de nova i recent creació, per tal de redirigir l’economia espanyola cap a «activitats d’alt valor afegit i estretament connectades amb la revolució digital».

De la mateixa manera, suggereix la flexibilització dels requisits i terminis per a la recuperació de l’IVA de factures impagades, per tal d’alleujar la liquiditat de les empreses i adaptar la normativa espanyola de l’IVA al Dret comunitari, així com estendre l’absència de costos per IVA a tots els supòsits de donacions i entregues de béns d’ús mèdic sanitari, necessaris per pal·liar la crisi derivada de la Covid19, des del 30 de gener del 2020.

L’eliminació temporal dels límits a la compensació de bases imposables negatives, en l’Impost sobre Societats i la introducció al territori comú de l’Estat d’una deducció extraordinària en l’Impost sobre Societats, lligada a la reactivació econòmica, similar a la deducció ja introduïda per la Diputació Foral de Biscaia són altres de les propostes.

Notícies relacionades

Quant a les taxes ‘Google’ i ‘Tobin’, que es votaran aquest dijous al Congrés, Raventós ha indicat que si hi ha un consens internacional a la tardor «potser no seria convenient» aplicar la taxa digital nacional, mentre ha qüestionat les previsions del nou impostos a les transaccions financeres.