LES CARES DE L'EPA

Empleada en erto: «Només està treballant un 10% de la plantilla»

Marina Pérez treballa als menjadors de la factoria Forden Almussafes on ara només hi ha menjada per emportar

zentauroepp54228907 valencia 24 7 2020  econom a  paro   erte   marina p rez  ma200728195153

zentauroepp54228907 valencia 24 7 2020 econom a paro erte marina p rez ma200728195153 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Marina Pérez ‘va inaugurar’ els ertos el 16 de març, el primer dia feiner després del decret de l’estat d’alarma, i pot ser que els ‘tanqui’ quan sigui perquè, tot i que s’esforça per ser positiva, admet que no hi ha un horitzó clar de sortida.

Treballa a l’empresa que porta els menjadors de la factoria Ford a Almussafes (València), on està des de 1991. «Des que va reobrir la factoria hi ha tres menjadors oberts, però només per a menjar per emportar. No volen que s’asseguin a les taules així que no hi ha res per servir, ni per netejar. La gent està amb por i tampoc hi va gaire, així que només està treballant un 10% de la plantilla», explica.

Com a representant de CCOO en el comitè podia haver exigit el seu dret a estar entre aquest percentatge, però tots els membres hi van renunciar «per solidaritat i per continuar sent una pinya» en una plantilla amb una edat mitjana avançada i molt arrelada a la factoria. I reivindica la feina d’acompanyament que han fet els sindicats en aquests mesos.

Tot i que la multinacional sembla reticent a reprendre les condicions normals dels menjadors per por de contagis espera «que els companys facin força i això pugui tornar a la normalitat», i insisteix que es tracta de zones «escrupolosament netes» i que es podrien habilitar mesures extres.

Als seus 49 anys té dos fills adolescents i «afortunadament» una parella que continua treballant, però això no treu perquè hagi passat a cobrar el 70% del seu salari. Això suposa que amb un salari mitjà de 1.400 euros, molts s’hagin quedat per sota dels 1.000 euros. «I hi ha molta gent que amb això ha d’ajudar els fills», recalca. Almenys, apunta, «tret d’una companya per un error en la tramitació, tots hem cobrat quan tocava».

Notícies relacionades

«Però no és només el sou, al no treballar tampoc estem generant la part proporcional de les pagues extres ni vacances», explica, mentre fa un càlcul ràpid. «Dels dos mesos i mig ens surten uns sis dies i mig», apunta.

Ara estan a l’espera que l’empresa les ‘rescati’ del ertos aquells dies per poder disfrutar-les, cosa que significarà poder cobrar aquells dies complets, però també poder organitzar una setmana sense estar pendent del telèfon. «Perquè quan estàs en un erto segueixes a disposició de l’empresa i et poden trucar per reincorporar-te en qualsevol moment i si organitzes alguna cosa hi pot haver aquesta casualitat», assenyala.