balanç semestral

Els resultats de Bankia cauen un 64,4% en el primer semestre

L'entitat financera ha realitzat dotacions de 310 milions d'euros per cobrir l'impacte de la crisi de la Covid-19

bankia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Max JIménez Botías

En el primer semestre del 2020 la xifra de benefici atribuït de Bankia ha descendit un 64,4% respecte a juny del 2019 fins a situar-se en 142 milions d’euros. Aquest resultat es deu fonamentalment al nivell de deterioraments registrat en el període com a conseqüència de les provisions extraordinàries de 310 milions d’euros dotades per fer front a l’escenari obert per la crisi de la Covid-19, segons els resultats comunicats per l’entitat financera a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

En el segon trimestre de l’any, el benefici atribuït ha assolit els 48 milions d’euros, un 49% menys que en el primer trimestre a causa de la despesa per la contribució anual al Fons Únic de Resolució (60 milions d’euros) i la dotació trimestral al fons per a cobertura de riscos Covid-19 (185 milions d’euros). No obstant, l’entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri destaca que el resultat ‘core’ (el que es deriva del negoci bancari) creix un 19,6% en el trimestre fins als 335 milions d’euros impulsat pel bon comportament de les comissions i la reducció de costos.

El marge d’interessos acumulat en el semestre ha arribat als 922 milions d’euros, un 9,4% menys que el juny del 2019, a causa de l’impacte que ha tingut la corba de tipus (caiguda de l’euríbor a 12 mesos) en el rendiment de la cartera creditícia (fonamentalment hipotecària) i a la menor contribució d’interessos de la cartera de renda fixa.

Cost més baix dels dipòsits

Part d’aquesta caiguda s’ha contrarestat amb un cost més baix dels dipòsits i l’efecte positiu de les mesures preses pel BCE l’octubre del 2019 incrementant l’excés sobre el coeficient de caixa no penalitzat amb tipus negatius. Respecte al primer trimestre del 2020, el marge d’interessos creix un 1,3% impactat positivament per l’increment del finançament del BCE remunerat a tipus positius i l’estalvi en costos financers derivat de les mesures introduïdes pel Banc Central l’octubre de l’any anterior.

 Les comissions netes han registrat una evolució positiva amb un creixement del 9,5% interanual gràcies a la bona evolució de les comissions del negoci bancari més recurrent amb clients i de les generades pel negoci a l’engròs, que ha contrarestat el descens de comissions en targetes i canvi de divises per la menor activitat dels mesos d’abril i maig.

La tendència positiva també s’observa en l’evolució trimestral, ja que les comissions netes registren un creixement interanual del 10% en el trimestre que es reflecteix en més ingressos per serveis a clients derivats del nou posicionament comercial i en l’operativa del negoci a l’engròs. La bona evolució en aquestes dues línies ha cobert la reducció de comissions per serveis de cobraments i pagaments i gestió d’actius a causa de l’impacte de la crisi sanitària en el volum d’operativa del segon trimestre.

Menys despeses d’explotació

Notícies relacionades

Les despeses d’explotació han descendit un 2,4% respecte al primer semestre del 2019 fins a totalitzar 890 milions d’euros, al tancament de juny del 2020, concentrant-se el descens en les despeses de personal (-5,5% degudes, entre altres aspectes, a les baixes temporals per la Covid-19). Aquesta evolució dels costos ha situat la ràtio d’eficiència en el 55,4% al tancament del semestre.

Sense considerar la dotació extraordinària de 310 milions realitzada en el primer semestre de l’any per cobrir el potencial impacte de la crisi, la dotació a provisions i altres resultats han totalitzat una despesa neta de 237 milions d’euros en el primer semestre del 2020, que resulta en un increment del 8,3% sobre la xifra comptabilitzada en el primer semestre del 2019. 

Temes:

Bancs Bankia