acord a la moncloa

Govern, patronal i sindicats escenifiquen un front comú per l'ocupació

Els empresaris es comprometen a evitar els acomiadaments i l'Executiu a fer permanents part dels ajuts als ertos

zentauroepp53975111 gobierno200703115350

zentauroepp53975111 gobierno200703115350 / Chema Moya

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El Govern, la patronal i els sindicats han escenificat aquest divendres un nou compromís per mantenir l’ocupació davant de la crisi econòmica que ha deixat el coronavirus. Pedro Sánchez ha disposat una vegada més una fotografia d’unitat amb els agents socials al palau de la Moncloa i la rubrica d’un document genèric de mesures per protegir el teixit empresarial i l’ocupació de cara al que ha de venir. Que, segons les últimes previsions d’organismes internacionals com l’FMI, avança cap a una caiguda del PIB sense precedents i una escalada de l’atur amb registres propis dels pitjors moments de l’anterior crisi financera. «Quan Espanya acorda amb Espanya, Espanya avança», ha declarat el president del Govern després de la firma.

Notícies relacionades

El compromís firmat aquest divendres per CEOECepymeCCOO i UGT a la Moncloa advoca per una sortida de la crisi que suposi «un repartiment del cost equitatiu entre els diferents agents». Les parts es comprometen a evitar els acomiadaments, estabilitzar part dels ajuts excepcionalment habilitats aquests dies per als ertos, augmentar el pes de la indústria, accelerar els processos de digitalització i la transformació de l’economia cap a un model més sostenible energèticament. El document recopila gran part de les principals mesures i implementades pel Govern en els primers compassos de la pandèmia, com els crèdits ICO, els ertos de la Covid o el cessament especial per a treballadors autònoms. 

L’«Acord per la reactivació econòmica i l’ocupació» és, «més que un acord, un compromís», segons ha qualificat el secretari general de CCOO, Unai Sordo. La voluntat és «generar expectatives i confiança» de cara als pròxims mesos, segons ha declarat el seu homòleg a la UGT, Pepe Álvarez. Una invocació al diàleg social i a no prendre decisions que no estiguin consensuades que la patronal ha exigit al Govern que no abandoni. Així ho ha manifestat el president de la CEOE, Antonio Garamendi, esmentant explícitament la seva disconformitat amb pujades d’impostos que va avançar el president del Govern. «Aspiro i demano que es mantinguin els cursos habituals del diàleg social», ha declarat Garamendi.