l'executiu busca un pacte per rellançar l'ocupació

El Govern central aprovarà un fons de 10.000 milions per rescatar empreses

El president anuncia una nova línia d'avals de l'ICO de fins a 50.000 milions

zentauroepp51734719 mesa consejo200114102118

zentauroepp51734719 mesa consejo200114102118 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Pedro Sánchez donarà llum verda aquest divendres a la creació d’un fons de 10.000 milions per rescatar empreses amb problemes de solvència. A més, el president del Govern ha anunciat una nova línia ICO de fins a 50.000 milions per finançar petites i mitjanes empreses solvents. 

El fons de rescat dependrà de la SEPI, la Societat Estatal de Participacions Industrials, adscrita al Ministeri d’Hisenda, i permetrà que l’Estat entri de manera transitòria en el capital d’empreses privades viables que presentin problemes de solvència per la crisi de la Covid-19. En concret, aquesta injecció servirà per recolzar les companyies mitjançant la compra d’accions, deute o qualsevol altre instrument convertible en capital, però sempre que les mateixes empreses ho sol·licitin abans i com a opció d’últim recurs.

Els avals de l’Institut de Crèdit Oficial són independents de la línia de 100.000 milions habilitada després de decretar-se l’estat d’alarma per frenar l’expansió del coronavirus. Segons ha explicat Sánchez en una entrevista a La Sexta, aquesta nova línia estarà dirigida a pimes i autònoms. En paraules del president, fins ara s’han registrat 500.000 operacions (10.000 operacions al dia) a través de la línia d’avals de l’ICO de 100.000 milions d’euros aprovada el 17 de març per l’Executiu per fer front a l’impacte de la Covid. Precisament, dimecres el Govern va reassignar 28.000 milions d’euros en avals a través de l’ICO que no s’havien consumit, destinats principalment a autònoms i pimes, una vegada acabat el termini del 30 de juny.

Pacte per l’ocupació

L’Executiu també ha arribat a un acord amb els agents socials amb mesures per l’ocupació, que subscriuran aquest mateix divendres. Fonts sindicals confirmen a EL PERIÓDICO que els agents socials han sigut citats a les 11 a la Moncloa per a la firma d’un Pacte per l’Ocupació, el contingut de la qual encara no ha transcendit. El president, Pedro Sánchez, i els líders de CCOO, UGT, CEOE i Cepyme, Unai Sordo, Pepe Álvarez, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, respectivament, ratificaran llavors el compromís, una declaració en favor de la recuperació de l’ocupació i de l’economia en què s’inclouen alguns compromisos, propostes i consideracions.

En l’acord que van tancar l’Executiu i els agents socials per a l’ampliació dels expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) fins al 30 de setembre es va incloure una disposició addicional, la cinquena, en què es comprometien a abordar, a través de les quatre taules de diàleg social mesures tendents a la creació d’ocupació.

El Govern celebra aquest divendres un Consell de Ministres extraordinari per aprovar tot el paquet de mesures econòmiques.

Setmana clau

Notícies relacionades

La cita es produeix en un moment econòmic clau, en el qual encara es pateixen els estralls de la pandèmia de coronavirus, just després de conèixer-se els mals resultats del mes de juny, en els quals l’ocupació va registrar una forta caiguda amb gairebé 100.000 afiliats menys.

A més, des d’un punt de vista polític, la data té significat: tindrà lloc just quan els partits continuen negociant, amb moltes dificultats, un text comú de propostes en la Comissió de Reconstrucció del Congrés, que es reuneix aquest divendres.