iniciatives

Ábalos diu que el nou pla d'ajuts a les aerolínies no serà un rescat

El ministre de Transport eludeix quantificar-ne l'import, però apunta que l'objectiu és garantir la solvència de les companyies

zentauroepp45957704 abalos181119093452

zentauroepp45957704 abalos181119093452

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La nova línia de crèdit en què treballa el Govern de Pedro Sánchez per recolzar les aerolínies espanyoles no amaga cap pla de rescat, però de moment el ministre de Transport, José Luis Ábalos, no ha volgut precisar l’import en el qual treballen per garantir la liquiditat i la solvència d’un sector que consideren estratègic. «No ens plantegem un paquet de rescat perquè estem tenint una actitud molt proactiva amb les companyies aèries. Estem en permanent contacte respecte a les seves necessitats de liquiditat, pensant en la solvència, i són les aerolínies les que ens estan traslladant les necessitats», ha explicat el ministre després de reunir-se a Brussel·les amb la comissària Adina Valean en el que ha sigut la primera trobada física que manté la titular de transports europea des que la pandèmia de la Covid-19 paralitzés l’activitat presencial a la capital comunitària. 

Notícies relacionades

Ábalos ha recordat que les empreses han disposat fins ara de 1.700 milions d’euros a través de crèdits de l’ICO i, tot i que ha evitat precisar les quantitats que estan estudiant, ha explicat que actuaran en funció de les propostes rebudes de les aerolínies. «Sabem les necessitats de cada companyia, però no és qüestió d’exposar aquí el que cada una necessita. Sabem exactament què és el que ens demanen», ha conclòs.

En funció d’aquestes peticions, «el que farà l’Estat és garantir i mantenir aquestes companyies que caracteritzem d’estratègiques, però no hi ha rescat perquè no se’ns està plantejant un rescat. Estem responent a les necessitats que ens plantegen les companyies i el sector», ha insistit, i ha remarcat que el nou fons de reconstrucció i l’instrument de solvència inclòs per la Comissió Europea en el pla tenen un paper important per jugar en el cas de sectors estratègics com pot ser el del transport aeri. El ministre espanyol ha aprofitat aquesta primera trobada per traslladar els objectius d’Espanya en matèria de transports –logística, sostenibilitat i digitalització, transport urbà i metropolità i preservació d’infraestructures– i convidar la comissària a una visita oficial a Espanya.