EN PLENA CRISI

El 75% dels treballadors temen no trobar feina si la perden

Un estudi de CCOO i la UAB destaca la por dels assalariats en el context laboral

img 20200523 182308

img 20200523 182308

2
Es llegeix en minuts
Efe

El 75,6% dels treballadors assalariats estan preocupats per no trobar feina si es donés el cas que perdessin l’actual, segons l’enquesta ‘Condicions de treball, inseguretat i salut en el context de la Covid-19’.

L’estudi ha sigut realitzat per CCOO i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a partir de les respostes de 20.328 treballadors. Un 69,7% manifesten, a més, sentir preocupació per la disminució del seu salari.

En relació amb aquests percentatges, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha destacat en una roda de premsa la «gran percepció de risc» que viuen els treballadors actualment, per això ha expressat «la necessitat de delimitar aquesta incertesa», a través d’una revisió urgent de les possibilitats de reducció salarial unilateral que tenen les empreses.

Més por de contagiar que de ser contagiat

Així mateix, un 68% dels enquestats manifesten estar preocupat per la possibilitat de contreure Covid-19 a la feina, mentre que el 72,3% temen convertir-se en vector de contagi.

L’epidemiòleg i investigador de CCOO, Salvador Moncada, ha apuntat que a les inseguretats que ja tenien molts treballadors se n’ha afegit una de nova amb el coronavirus, ja que, a més, hi ha un 36% que consideren que la seva salut ha empitjorat durant la pandèmia.

Treballar amb símptomes

El 37,8% dels enquestats declaren haver acudit al seu lloc de treball durant l’estat d’alarma, i un 13,1% dels quals reconeixen haver-ho fet amb símptomes compatibles amb la Covid-19. En aquest sentit, el percentatge de treballadors que han anat a treballar amb símptomes és gairebé el doble entre els que els salaris únicament els permeten cobrir les necessitats de la llar «algunes vegades» (18,2 %) que entre els que poden fer-ho sempre o moltes vegades (10,5 %).

Així, el professor de la Facultat de Medicina de la UAB, Albert Navarro, ha afirmart que «els eixos de desigualtat del mercat laboral no només s’han mantingut, sinó que en molts casos han augmentat».

Per ocupacions, el percentatge d’auxiliars d’infermeria que van anar a treballar amb símptomes, un 25,7%, és molt més alt que la mitjana, i el percentatge és també alt entre el personal de geriatria (23,1%), el d’infermeria (23%), el personal de botigues d’alimentació i productes bàsics (17,2%) i el personal de neteja (16,4%).

L’estudi destaca també que un 70% dels assalariats asseguren haver anat a treballar sense mesures de protecció, percentatge que és més gran en els sectors essencials (73,5%) i en els d’atenció al públic (78,1%), cosa que per Sordo és prova de «l’evident falta de mitjans de prevenció en empreses i organitzacions».

Salut laboral

D’altra banda, la mitjana de persones que treballen en condicions d’«alta tensió», és a dir, aquelles en què el treballador té altes exigències i poc control sobre la seva feina, s’ha duplicat respecte a enquestes anteriors (44,3 %), cosa que per Sordo és un «element de prova de l’estret vincle entre salut pública i salut laboral».

Notícies relacionades

Per això, Sordo ha reclamat que es reformulin els preceptes pels quals es regeix la salut laboral i ha expressat la necessitat que el sistema sanitari es millori de manera dual, a través de la sanitat pública i a través de la salut laboral.

Moncada ha denunciat que l’alta tensió a la feina, que provoca el 5% de les malalties cardiovasculars i el 20% dels trastorns mentals, és producte d’una organització del treball «autoritària, arcaica i absolutament desfasada».