estudi d'intrum

El 24% d'espanyols ha demanat diners prestats durant el confinament

El 64% dels ciutadans confessen que tenen menys ingressos que abans de la pandèmia

billetes

billetes

2
Es llegeix en minuts

La pandèmia ha causat una caiguda dels ingressos familiars i el 24% d’espanyols reconeixen que han demanat diners prestats per afrontar el confinament. El 64% dels ciutadans confessen que tenen menys ingressos que abans del brot mundial del coronavirus. Així es desprèn del nou informe Europeu de Pagaments de consumidors, elaborat per Intrum, que analitza l’impacte de la pandèmia en els consumidors de 24 països europeus i reflecteix que l’espanyol mitjà que més ha hagut de recórrer a l’endeutament durant aquest període té entre 45 i 54 anys i la seva ocupació s’ha vist directament afectada per la pandèmia. Intrum és una empresa privada sueca especialitzada en la gestió de cobraments i patrimonis.  

Dos de cada cinc espanyols confirmen que les seves factures augmenten a un ritme més elevat que els seus ingressos, el que fa que el 15% hagi de retardar els rebuts per pagar articles quotidians. A més, el nou informe revela que les llars espanyoles amb nens superen la mitjana europea a l’hora de demanar diners per pagar les factures, sense tenir en compte el ja sol·licitat a la targeta de crèdit.

Respecte a l’impacte de la pandèmia al mercat laboral, l’estudi d’Intrum mostra que la meitat dels espanyols (47%) ha vist afectada la seva ocupació, deu punts percentuals per sobre de la mitjana europea. Així, Espanya se situa entre els cinc països europeus on més ha impactat la pandèmia al mercat laboral.

Notícies relacionades

Del 47% afectats laboralment per la pandèmia, un 16% dels espanyols ha acceptat de manera voluntària una reducció de sou a canvi de mantenir el seu lloc de treball. De la mateixa manera, el 21% dels enquestats no ha tingut la mateixa sort i es troba en atur temporalment. D’ells, el 13% rep alguna ajuda de l’Estat, mentre que el 8% restant no percep cap tipus de subsidi.

Situació de les empreses

Els estudis d’Intrum apunten que les empreses catalanes són les més reticents a assumir noves deutes per poder finançar-se. I ho fan amb més cautela que altres zones d’Espanya. Quan se’ls pregunta per les mesures de prevenció davant el declivi econòmic, el 48% de les companyies de Catalunya planeja ser més cautelosa a l’hora d’endeutar-se, 18 punts percentuals per sobre de la mitjana estatal (30%). El 70% de les pimes tenen previst sol·licitar finançament per superar la crisi del coronavirus.