Segons ATA

380.000 autònoms encara no s'han afegit a la desescalada

Nou de cada deu treballadors per compte propi ja han reprès (o mai han interromput) la seva activitat a causa de la pandèmia

trabajador-autonomo

trabajador-autonomo

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou de cada 10 treballadors autònoms que van haver d’interrompre la seva activitat a causa de la irrupció de la pandèmia ja han tornat a la feina o en cap moment l’han arribat a parar del tot. Així ho constata una enquesta elaborada per ATA, que mesura el ritme de la desescalada entre els ocupats per compte propi. Segons els números de l’entitat presidida per Lorenzo Amor, prop de 380.000 autònoms (dels 3,2 milions donats d’alta a la Seguretat Social) encara continuen inactius a causa dels efectes de la Covid-19. Malgrat la tornada a l’activitat, no ha recobrat els nivells de facturació previs a la declaració de l’estat d’alarma i és, de mitjana, el 60% inferior mensualment.

Notícies relacionades

La desescalada asimètrica al llarg del territori està permetent recuperar gradualment l’esmentada activitat, milers d’aquests perceptors estan reobrint els negocis i, segons ATA, el 88% d’aquests 3,2 milions d’autònoms ja estan operant. Les Balears, marcades pel preponderant pes del turisme i l’hostaleria, és el territori amb menor reactivació, amb el 79% dels seus autònoms operatius. Per contra, Múrcia, amb el 94%, és la regió més avançada en la desescalada per compte propi. A Catalunya, atès el ritme de la desescalada a Barcelona, el 84% dels treballadors autònoms tornen a estar operatius.  

A Espanya hi havia, a tancament de maig, un total de 3,2 milions de treballadors autònoms donats d’alta, dels quals 1,4 milions van percebre la prestació per cessament d’activitat al veure’s obligats a parar atesos els efectes directes i indirectes del coronavirus. Per a això, havien d’acreditar un descens de la seva facturació mitjana del 75% o més. La facturació comença a reprendre’s, però, segons assenyala ATA, encara està a nivells molt inferiors als existents abans de la pandèmia. Per al 70% dels autònoms la seva activitat ha caigut més del 40% i la meitat han vist caure el seu volum de negoci més d’un 60%, segons el baròmetre de l’entitat. Només el 7,8% dels autònoms té unes vendes o facturació superior a la del 2019.