Raúl Carmona: «em temo que no sortirà res fins a final d'any»

La franquícia de cafeteries va tancar els seus locals a Andalusia en ple erto sense preavís, i els errors en la gestoria els han impedit cobrar la prestació aquests mesos

zentauroepp53623205 tema paro200602153352

zentauroepp53623205 tema paro200602153352

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La foto d’uns operaris desmantellant les instal·lacions d’una de les cafeteries de la cadena en la qual treballaven va fer sospitar Raúl Carmona i els seus companys que alguna cosa passava. Però no va ser fins al passat dia 22 quan, en ple erto, els van notificar el tancament definitiu dels quatre establiments que la franquícia de Costa Coffee té a Màlaga i Granada. Els errors de la gestoria han provocat que part de la plantilla només hagi pogut cobrar de moment els dies de març, i les perspectives es plantegen negres per a Carmona, que ha passat a engrossir les llistes de l’atur del juny. «Amb tot a mig gas i ertos, em temo que no sortirà res fins a Nadal o l’any que ve», explica.

Raúl, de 42 anys i encarregat del local de Granada, explica que l’empresa es va embarcar en un erto de quatre mesos. Quan van saber del desmuntatge d’una de les cafeteries, van preguntar pel seu futur, però ningú des de la direcció els va traslladar les seves intencions, més enllà que intentarien renegociar el preu dels lloguers, sobretot en els establiments que estaven situats en centres comercials i on havien de pagar a més un percentatge de vendes. Cap notícia més fins que el 22 de maig ja els va arribar la carta d’acomiadament a tota la plantilla –només es mantenen els quatre locals de Gibraltar– per l’extinció del erto.

«Hi ha condicions objectives per tancar, però que ho haguessin fet bé», lamenta. Van acabar els contractes en ple erto, però no els van avisar amb 15 dies d’antelació, i tampoc els han abonat aquells dies en la liquidació. A més, explica, l’han executat com si fossin acomiadaments individuals en comptes d’un de col·lectiu malgrat ser més de 10 persones.

Sense cobrar per errors de la gestoria

Notícies relacionades

Però el que els fa més mal són els errors en la gestió d’aquest ajustament, ja que la gestoria no ha enviat la documentació correcta i ha deixat molts dels treballadors sense percebre les prestacions corresponents a l’abril i el maig, que esperen cobrar en aquests dies. «Hi ha companys, els que treballaven menys hores, que han hagut de tirar aquests mesos amb els 220 euros que van cobrar pels 15 dies de març», detalla, «gent que té un lloguer, o que viu amb la seva família, ¿com ho fan? Hem estat trucant tots els dies al SEPE, però ens diuen que ells no hi poden fer més si no els envien la documentació correcta».

En el seu cas, explica que la seva parella treballa en una residència, i han tingut sort perquè tenien un petit matalàs econòmic del qual anar tirant aquests mesos. Durant el confinament es va quedar cuidant el seu fill petit, de dos anys, un pla que ara haurà d’estirar tot l’estiu davant de la falta de guarderies. «En qualsevol cas, tot i que he començat a actualitzar currículums, enviar-los a gent que conec, està tot molt aturat, i abans de contractar ningú les empreses tiraran d’aquells que estan en els ertos», afegeix, «fins Nadal em temo que no començarà a moure’s res».

Temes:

Andalusia EPA Atur