Crisi en el diàleg social

La CEOE rep amb desconfiança les picades d'ullet del Govern

La patronal demana fets i no paraules des del 'púlpit' del Consell de Ministres

Foment insta Sánchez a 'moure fitxa' per recuperar la confiança

rosas51878852 cuerva garamendi diaz sordo alvarez200312134248

rosas51878852 cuerva garamendi diaz sordo alvarez200312134248 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Li costarà molt, al Govern, recuperar la confiança amb les organitzacions empresarials que ha permès en els últims mesos, i en les setmanes de la pandèmia, tirar endavant importants acords socials.

Les picades d’ullet i els gestos amistosos fets a la patronal CEOE i al seu president, Antonio Garamendi, dijous per la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, i ahir per la ministra portaveu, María Jesús Montero, ajuden, però no semblen encara suficients per restaurar la confiança perduda.

La desconfiança causada pel document escrit i firmat dimecres pels portaveus parlamentaris de PSOE, Unides Podem i EH Bildu per promoure una derogació exprés i íntegra de la legislació laboral heretada del PP va portar Garamendi a anunciar la retirada de la CEOE de les taules de diàleg social; i el recel roman.

«El diàleg social no només es defensa des del púlpit o la sala del Consell de Ministres, el diàleg social són fets», va afirmar ahir el president de la patronal d’autònoms ATA i vicepresident de la CEOE, Lorenzo Amor, després d’escoltar les elogioses paraules de la ministra Montero cap a la patronal i cap al seu president, Antonio Garamendi, de qui va dir que és «un patriota, i no dels només de boca».

En declaracions a la Cadena Ser, Amor va exigir una rectificació expressa del vicepresident Pablo Iglesias sobre la urgència d’una reforma laboral íntegra, així com un nou document escrit on s’aclareixi la posició de l’Executiu. «Si el Govern ha canviat d’opinió, que faci públic un nou document, firmat pels mateixos que van firmar el de dimecres. Mentrestant, pacta sunt servanda», va dir el vicepresident de la CEOE parafrasejant l’expressió que va utilitzar Iglesias per dir que els pactes cal complir-los.

La tensió entre les organitzacions empresarials i el Govern es talla en l’aire. «Alguns en aquest Executiu no han vist una empresa en la seva vida», va dir a primera hora d’ahir el mateix Garamendi a la Cadena Cope, abans de la roda de premsa en la qual Montero li va dedicar elogis.

Foment demana un gest de Sánchez

No obstant, no tot es dona per perdut. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que també és vicepresident de la CEOE, es va mostrar ahir convençut que és possible recuperar el diàleg truncat amb el Govern per la polèmica sobre la reforma laboral, però va instar Pedro Sánchez a moure fitxa per recuperar «la confiança» dels empresaris.

Notícies relacionades

En declaracions a TV-3 i Catalunya Ràdio, Sánchez Llibre va remarcar que «si el Govern rectifica com va fer ahir (per dijous) Calviño i ens truquen, ens reunirem i ens posarem d’acord per aixecar la suspensió» del diàleg social.

Segons l’empresari, el fet «gravíssim» de l’acord laboral amb Bildu mereixia com a resposta que la CEOE s’aixequés de la taula. «Se’ns va faltar al respecte. Ara és el Govern qui té la pilota en el seu costat i ha de donar explicacions i corregir el seu error», va assegurar.