UNES 210.000 PERSONES AFECTADES PER UN ERTO

Un 30% dels comerços catalans corre el risc de tancar definitivament

El Govern xifra en 3.675 milions les pèrdues d'ingressos del sector en els primers 15 dies de confinament per la pandèmia del coronavirus

jmexposito53428423 grafcat6592 barcelona 15 5 2020   una ciudadana compra en un200516102836

jmexposito53428423 grafcat6592 barcelona 15 5 2020 una ciudadana compra en un200516102836 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Generalitat creu que «un 30 %» dels comerços catalans «poden tenir moltes dificultats per sobreviure» a causa de la crisi provocada pel coronavirus, que només en el període de confinament ja els ha provocat pèrdues d’ingressos per valor de 3.675 milions, segons càlculs del Govern.

En declaracions a Efe, la consellera d’Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, estima que pràcticament un de cada tres comerços pot tenir molt complicat «tornar a arrencar i a continuar amb la seva activitat» a causa de la paràlisi que ha provocat el confinament.

En concret, la direcció general de Comerç de la Generalitat estima que aquests 3.675 milions de pèrdues d’ingressos corresponen només a les pèrdues acumulades en el confinament, és a dir, des del 16 de març a l’1 de maig.

525 milions de pèrdues cada setmana

La consellera recorda que el teixit comercial català està format en bona mesura per petits comerços i avisa que cada setmana que passa les pèrdues s’engrandeixen en uns 525 milions.

El departament d’Empresa monitora contínuament les dades d’afectació d’aquesta crisi sobre les activitats comercials a Catalunya, i per això Chacón alerta de les urgències del comerç català: «Si no ajudem ara el sector, pot ser que les persianes que ara estan baixades no tornin a aixecar-se».

Segona convocatòria d’ajuts

Per això la Generalitat treballa en una segona convocatòria d’ajuts al comerç, ja que la primera es va esgotar «en set hores», lamenta la consellera, que encara no dona detalls de quin pressupost pot tenir la segona línia ni quan pot estar enllestida.

I és que el Govern treballa en la reordenació del pressupost de la Generalitat per al 2020 per donar una resposta econòmica més destacada als sectors més necessitats per la pandèmia, com ara el del comerç.

Els ertos al comerç

Segons dades de la Generalitat, Catalunya compta amb un total de 101.276 establiments comercials –32.000 d’aquests del sector alimentari, que al ser un servei essencial sí que van poder obrir– i com a conseqüència d’aquesta crisi «unes 210.000 persones» empleades al sector s’han vist afectades per un erto durant el confinament total.

Per remarcar la magnitud de l’afectació de la crisi en aquest sector, la consellera ha ressaltat que el 25 % del total d’afectats per un erto a Catalunya durant el confinament estaven empleats al sector comerç i que el tancament va afectar un 60 % del total d’establiments.

Chacón admet que el fet de no poder destinar de moment «més recursos» als sectors més afectats per la crisi li genera «frustració» i per això demana al Govern «més ajuts» al comerç. En aquesta línia, la consellera alerta que «està en joc el nostre model de comerç de proximitat» i afegeix: «No ens podem permetre perdre el nostre teixit comercial».

Les rebaixes

Notícies relacionades

«Cal atendre el sector urgentíssimament, perquè en depenen molts llocs de treball [...] És un sector que ha hagut de tancar mentre continuaven les despeses, i les solucions de liquiditat que s’han habilitat han sigut refinançaments de deute», afirma la consellera. Per això en els últims dies la Generalitat ha reclamat al Govern que permeti als comerços fer les rebaixes físiques, perquè vetar-les suposaria, a més d’una discriminació, un cop encara més greu al sector.

En el mateix sentit, dijous les patronals catalanes Foment Pimec van reclamar al Govern que deixi clar per escrit si els comerços poden fer rebaixes als seus establiments físics per dotar-los «de la seguretat jurídica necessària», després d’advertir que, si es prohibeixen, suposarà una nova clatellada per a aquest sector.