Salut laboral

Treballadors porten fins al TSJC l'obligació de rentar-se el mono a casa

La plantilla de 500 treballadors d'Ambulancias Domingo denuncia que l'empresa desobeeix una interlocutòria judicial prèvia i expedienta diversos empleats

ambulancias-domingo

ambulancias-domingo / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els treballadors d’Ambulancias Domingo, una de les principals empreses privades de transport sanitari de Barcelona, han portat fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’obligació d’haver de rentar-se la roba de treball a casa durant l’actual emergència del coronavirus. Una responsabilitat que els treballadors entenen que és de la companyia, especialment en les actuals condicions d’emergència sanitària. Els més de 500 treballadors han elevat aquest dimarts a l’alt tribunal, via conflicte col·lectiu, aquesta pràctica fins ara habitual per entendre que vulnera les mesures legalment exigides de prevenció de riscos sanitaris envers els empleats. També denuncien falta de materials de protecció bàsics, com ara guants i mascaretes. L’empresa, a preguntes d’EL PERIÓDICO, ha declinat fer declaracions.

Abans d’elevar el conflicte col·lectiu fins al TSJC, a través de l’assessorament jurídic de CCOO, el jutjat número 32 del social de Barcelona va decretar a finals d’abril unes mesures cautelars per obligar l’empresa a responsabilitzar-se del rentat d’una roba que diàriament entra en contacte amb malalts o potencials malalts de Covid-19. «Llevat que tinguis una rentadora industrial a casa, les normals no assoleixen prou temperatura per rentar degudament la roba», explica un dels membres del comitè d’empresa, Lluís Farrè. L’elevada exposició al virus preocupa entre la plantilla de treballadors, ja que en els primers compassos de la pandèmia van assolir pics de fins a 40 persones de baixa; sobre una plantilla de prop de 500 persones. També per l’efecte dòmino que pot generar el contagi d’una persona l’ofici de la qual és transportar malalts o potencials malalts.

Notícies relacionades

Davant l’actual emergència, el jutjat de primera instància va obligar l’empresa a rentar la roba mentre el TSJC decidia. Una interlocutòria que va ignorar en primera instància Ambulancias Domingo, segons han denunciat fonts consultades de CCOO. Des del comitè tenen constància de dos expedients oberts a treballadors que es van negar a entrar a realitzar el seu servei si la companyia no els proveïa de nous uniformes rentats.

Actualment des del comitè expliquen que la solució que ha adoptat la companyia ha sigut que siguin els mateixos treballadors els que es rentin els uniformes de treball a les instal·lacions de la companyia i durant el seu horari de treball Una solució que els treballadors entenen que no compleix amb els requisits plantejats en les mesures cautelars. «Els treballadors no tenen els coneixements necessaris per desinfectar el material de treball amb les condicions que requereix un ofici com el que ells exerceixen», considera l’advocat del Col·lectiu Ronda Quim Español, que assessora part de la plantilla.