DESPRÉS DE MINIMITZAR LA PANDÈMIA

Musk reobre la fàbrica de Tesla a Califòrnia malgrat les ordres de tancament

La reobertura dilluns va arribar dos dies després de demandar el comtat

Trump recolza una rebel·lió que agita les divisions polítiques als EUA

SpaceX founder Elon Musk pauses at a press conference following the first launch of a SpaceX Falcon Heavy rocket at the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, U.S., February 6, 2018. REUTERS/Joe Skipper

SpaceX founder Elon Musk pauses at a press conference following the first launch of a SpaceX Falcon Heavy rocket at the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, U.S., February 6, 2018. REUTERS/Joe Skipper / JOE SKIPPER (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Elon Musk i Donald Trump no sempre han estat d’acord però ara alguna cosa els uneix, a més del seu do per provocar tempestes o moviments borsaris sísmics a cop de polèmiques declaracions via tuit: la pressió per reobrir l’economia, tot i que la ciència i les ordres locals demanin que aquesta reobertura es realitzi amb cautela quan el coronavirus encara no està sota control als Estats Units. Dilluns, dos dies després de presentar una demanda contra el comtat d’Alameda i després d’amenaçar d’emportar-se «immediatament» les seves companyies a Nevada o Texas,

Musk va anar més enllà encara i va reobrir la fàbrica de Tesla a la localitat de Fremont, l’única dels EUA on fabrica cotxes elèctrics. Dimarts el president li ha donat el seu recolzament a la xarxa social que tots dos comparteixen també com una de les seves vies de comunicació favorita.

Negacionisme científic

Musk, que davant dels seus 34 milions de seguidors a Twitter ha donat mostres de negacionisme científic en aquesta pandèmia i n’ha minimitzat la gravetat, fa temps que no oculta la seva oposició a mesures de confinament, que ha comparat amb «empresonament forçós» de gent a casa seva en contra dels seus drets constitucionals i tancaments de negocis que ha arribat a qualificar de «feixistes».

Quan al març van entrar en vigor les restriccions, la policia va haver de forçar el de la fàbrica de Fremont, al qual es va resistir. I Musk va declarar la rebel·lió total quan el comtat va decidir prolongar-les més enllà del que suggerien les ordres estatals, una decisió permesa per una ordre de la setmana passada del governador demòcrata Gavin Newsom, que va donar a governs locals autoritat per imposar mesures més restrictives que les estatals si ho consideren necessari.

Musk va entrar en còlera a l’assabentar-se d’aquesta decisió divendres. Va dir que era «la gota que fa vessar el vas» i l’endemà va presentar la demanda, i va qüestionar que la decisió l’estiguessin prenent responsables sanitaris directament no elegits (arribant al nivell d’insult). Dilluns va tuitejar la reobertura, i es va mostrar disposat a ser detingut.

Una de les reaccions que més eco van tenir el cap de setmana va ser la d’una congressista californiana, Lorena González, que va tuitejar simplement un «Que es foti Elon Musk» (després la demòcrata va reconèixer que podia haver expressat la seva «frustració de forma menys agressiva», però també que si ho hagués fet, no hauria rebut la mateixa atenció). 

Però l’empresari també va rebre mostres de recolzament i va entrar com a actor protagonista al teatre de la guerra que, a grans trets, divideix demòcrates i republicans sobre com i quan reactivar l’activitat econòmica, una batalla que s’està entaulant amb protestes de la dreta en estats governats pels progressistes que Trump també ha encoratjat.

Sense represàlies

Les autoritats locals han assegurat que estaven intentant acordar un pla amb Musk perquè pogués obrir el dia 18 la planta de Fremont, basant-se en la reobertura de la seva planta de Xangai, però que la reobertura de dilluns es va avançar al que es negociava, ja que li havien demanat uns dies més de marge per estudiar com evolucionava l’epidèmia. Malgrat l’advertència, per a aquest dimarts no s’havien adoptat mesures de represàlia.

Notícies relacionades

L’episodi ha servit també per recordar el poder polític que té Musk, que ocupa 10.000 persones a Califòrnia. Dilluns el governador, Gavin Newsom, va provar de distanciar-se de la polèmica i va eludir qüestionar o criticar directament l’empresari, al·legant que el conflicte és entre Musk i el comtat tot i que és el demòcrata el que va dictar l’ordre de tancament estatal al març i qui la setmana passada va emetre la que ampliava l’autoritat dels governs locals. «Tinc grans expectatives que es pugui resoldre a nivells de comtat», va dir el governador, que ha mostrat el seu desig de mantenir «moltes, moltes dècades la relació» amb Tesla.

els treballadors

Dos treballadors de Tesla que han parlat protegits per l’anonimat amb ‘The Washington Post’, mentrestant, han mostrat la seva preocupació per l’escalada sobtada en la feina a la fàbrica, on diuen que s’apliquen poc les normes de distanciament social. «tothom va sense la màscara, es fan grups... Fa por», deia un dels empleats, que assegurava que les decisions del seu cap han afectat la moral dels treballadors. «Estem extremadament frustrats, enfadats i espantats que Elon estigui posant els seus cotxes per davant dels seus treballadors i del seu benestar».