Crisi del coronavirus

Inquietud entre els afectats per ertos pendents de cobrar la prestació

Més de 310.000 treballadors suspesos cobraran en els pròxims dies, segons el Ministeri de Treball

Govern central, patronal i sindicats oficialitzen l'extensió dels expedients per força major fins al 30 de juny

zentauroepp52849263 coronavirus trabajador200319120954

zentauroepp52849263 coronavirus trabajador200319120954

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Centenars de milers de treballadors afectats per un erto a Espanya continuen a compte de cobrar la seva prestació. L’escut social que ha anat desplegant el Govern per fases encara no arriba als més de quatre milions de persones suspeses de sou i feina arran de la crisi del coronavirus. Un escut que patronalssindicats i Executiu han pactat allargar oficialment aquest dilluns, al Palau de la Moncloa, més enllà de l’estat d’alarma i fins al 30 de juny; mantenint els ertos com una espècie de nevera on conservar les empreses i l’ocupació durant els primers compassos de la pandèmia. Amb gran part de l’electricitat a compte de l’erari públic.

Fa dos mesos que les oficines públiques d’ocupació resolen expedients i tramiten prestacions a un ritme sense precedents i en els pròxims dies un total de 311.062 persones pendents de cobrament haurien d’ingressar en els seus comptes bancaris els pagaments del SEPE, segons expliquen fonts del Ministeri de Treball. Aquestes noves nòmines se sumaran a les 3,1 milions de prestacions que ja està pagant el SEPE als afectats per un erto a Espanya. Segons xifres que té CCOO, actualment a Espanya hi ha 4,2 milions d’empleats suspesos. «Falta molta gent per cobrar, però s’ha de reconèixer que l’esforç del SEPE està sent ingent», afirma la secretària d’acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente.

A les demores en els reconeixements de les prestacions, fruit d’unes oficines d’ocupació saturades i unes comunitats autònomes que autoritzen expedients a uns ritmes asimètrics, s’afegeixen tots aquells treballadors perjudicats per errors per part de les empreses a l’hora de facilitar les dades a les oficines d’ocupació. Una xifra que fonts del Ministeri de Treball, des d’on tornen les sol·licituds errònies o incompletes, no poden quantificar. Segons un càlcul estimatiu de la Generalitat, dels més de 710.000 treballadors afectats per un erto en les quatre províncies catalanes, 244.000 estan encara pendents de cobrament. Xifres que des del Ministeri de Treball consideren sobredimensionades.

Els treballadors pendents de cobrar la seva prestació van des de petites empreses, com Scolarest, amb activitat a Girona i dedicada a donar servei en menjadors escolars, fins a empreses de grans plantilles. Des del comitè d’empresa d’Idiada expliquen que els gairebé 1.500 treballadors de la firma a Catalunya, i un erto en vigor des de principis d’abril, estan esperant a cobrar la prestació. Des de la patronal catalana de les petites i mitjanes empreses Pimec expressen preocupació per aquells casos en els quals alguns treballadors afectats sí perceben la seva prestació i d’altres no. «Qualsevol cas genera molta conflictivitat», explica la directora de relacions laborals de l’entitat, Elena de la Campa. És per això que la representant de Pimec planteja al Govern que les empreses puguin concentrar i tramitar les reclamacions i que no hagin de ser individualment els afectats qui realitzin el procés.

Pròrroga fins al 30 de juny

El president del Govern, Pedro Sánchez, junt amb els màxims representants dels agents socials ha rubricat aquest dilluns a la Moncloa un nou pacte per reforçar el mecanismes dels ertes. La fotografia, amb la distància de seguretat de rigor entre la plana major del Govern i els dirigents patronals i sindicals, ha causat friccions al si de la CEOEFoment del Treball, el soci català de l’organització presidida per Antonio Garamendi, va qualificar d’«insuficient i perjudicial» el contingut per a les empreses, segons ha manifestat en un comunicat. Les condicions per treure progressivament treballadors de l’erto i les contraparts perquè les empreses tinguin vetat efectuar acomiadaments en els mesos venidors no van satisfer la patronal liderada Josep per Sánchez Llibre.

Notícies relacionades

L’acord firmat també crea una comissió que pretén negociar nous incentius per prolongar els ertos, però amb un enfocament a sectors de l’activitat i a territoris, segons l’afectació de la pandèmia. Fonts del Ministeri de Treball van afirmar que esperen poder concretar ben aviat nous acords i des dels sindicats apressen a treballar mecanismes pactats per evitar que part dels actuals ertos, que afecten 4,2 milions de treballadors, es converteixen en expedients d’acomiadament col·lectiu.

«Ara és el moment d’exercir una pressió conjunta cap a Europa», assenyala el secretari de política sindical d’UGT, Gonzalo Pino. Ja que és amb finançament de la Unió Europea amb què les centrals esperen poder mantenir el cost que per a l’erari públic que està suposant el mecanisme dels ertos.