Testimoni

«He cobrat 600 euros menys del que em tocava»

Irina García treballa a la cadena de restauració Viena i denuncia que la seva prestació per erto és més baixa del que li correspondria

irina-garcia

irina-garcia

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A Irina García, la carta del SEPE que li comunicava el reconeixement per cobrar la seva prestació per erto li va portar una amarga sorpresa. «Havia cobrat 600 euros menys del que em tocava», explica. Treballadora a la cadena de restauració Viena des de fa 12 anys –«en compliré 13 ja a l’octubre», precisa–, la seva nòmina d’atur no arribarà aquest mes als 300 euros. La seva inquietud es va veure agreujada quan va veure que companys seus, amb una jornada de 25 hores setmanals com la seva, cobraven gairebé 600 euros més. «No sabem com han fet els càlculs i és impossible que al SEPE t’agafin una trucada», es queixa.

Notícies relacionades

Aquesta veïna de Sabadell està empleada en un dels últims establiments oberts per la cadena Viena a Sant Cugat. Juntament amb les prop de 1.500 persones que té en plantilla la firma de restauració, va passar a erto a finals de març. «Vaig tirant gràcies als estalvis», respon aquesta jove de 31 anys a la pregunta sobre com arriba a final de mes amb aquesta estreta paga. «Però no tothom pot dir el mateix. Hi ha companys que ho estan passant realment malament», afegeix. García és delegada de CCOO i explica que l’elevada parcialitat dins de l’empresa provoca que molts dels seus companys no tinguin clar com el SEPE els ha calculat la prestació. Uns treballen 15 hores; uns altres, 20 hores, i d’altres, 30. «L’empresa diu que va passar correctament les dades», afirma García.

L’advocat del bufet Col·lectiu Ronda Nacho Parra explica que un dels possibles problemes en el càlcul de les prestacions que poden sorgir en els pròxims dies serà a causa de la possibilitat que les empreses retirin progressivament els treballadors de l’erto. «Serà fàcil que les empreses o el SEPE no comptabilitzin bé els dies treballats i que calculin a la baixa o a l’alça les prestacions a pagar», opina el lletrat. Una casuística que pot augmentar també el retard en el reconeixement de les prestacions en cas que es registrin nous ertos.