Testimoni

«Fa dos mesos que no deixo de fer números»

Juani Comas és ajudant de cuina d'una escola i des del març està pendent de cobrar la prestació per erto

juani-comas

juani-comas / Pau Martí

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Juani Comas fa dos mesos que no se separa de la calculadora, ja que des del 13 de març està suspesa de sou i feina i encara no ha vist la capçalera a la carta del SEPE que avança el cobrament de la prestació per erto. A aquesta veïna de Viladecans de 58 anys la van enviar a casa el dia que la Generalitat va buidar les escoles i va confinar els nens. Comas és des de fa 20 anys ajudant de cuina a l’Escola Pía, ubicada al barceloní encreuament de Balmes amb Travessera de Gràcia. Des que van tancar les escoles «no deixo de fer més que números», explica. 

A casa seva ara mateix no entra cap ingrés, ja que l’erto de la Juani cohabita amb el del seu fill, i cap dels dos ha cobrat encara la prestació. «Aquí estem tots pendents de cobrament», explica. El matalàs amb què va arribar Comas a la crisi del coronavirus era tan escarit com li permet el sou mensual de 1.000 euros que cobra com a ajudant de cuina. «He començat a donar-me de baixa de tot el que puc per poder tirar millor. És fotut», afirma. A l’ajuda de la Generalitat, habilitada per arribar a unes 100.000 famílies, no té accés, ja que està pensada per a famílies amb fills menors a càrrec.

Notícies relacionades

La inseparable calculadora de Comas li diu que li queden un parell de mesos més per aguantar; gràcies a l’austeritat i «si Déu vol», segons matisa, amb una casa sobre la qual no pesa ni hipoteca ni lloguer. Poques sortides li queden a aquesta dona, que entra cada dia a la pàgina del SEPE per veure quan li aproven la prestació. «De les vuit persones que treballem al meu centre, cinc han cobrat i les altres tres no», explica. Aquesta treballadora està ocupada per Aramark, una empresa del sector de les col·lectivitats que gestiona el servei de menjador de centenars de milers de centres a tot Espanya. Fonts de CCOO del comitè d’empresa expliquen que l’empresa els assegura haver tramitat correctament totes les sol·licituds al SEPE.

Aquest grup empresarial dona feina a prop de 14.000 persones a tot Espanya, segons expliquen fonts de CCOO. Comas explica que la companyia va oferir a alguns treballadors, principalment a aquells amb fills petits i uns comptes domèstics més justos, avançar-los l’import de la prestació. «Jo en un primer moment vaig dir que no em feia falta, pensant, en la meva ingenuïtat, que cobraria ja al maig», explica amb ironia.

Temes:

ERTO Coronavirus