finançament d'empreses

El Govern aprova el tercer tram d'avals de l'ICO

Està dotat amb 24.500 milions, que inclouen finançament per al mercat de renda fixa

rosas52347566 maria jesus montero ministra hacienda200218183412

rosas52347566 maria jesus montero ministra hacienda200218183412 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el tercer tram d’avals per a empreses de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per un import total de 24.500 milions d’euros, que se sumen als dos primers trams, aprovats per valor de 40.000 milions d’euros. Així ho ha confirmat la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

La ministra portaveu ha explicat que les entitats bancàries no podran carregar cap cost financer sobre imports no disposats pel client, donant resposta així a les queixes d’algunes empreses que denunciaven certes anomalies. «Anem subjectant les línies a vigilància i reforçant algunes qüestions», ha precisat.

Aquest tercer tram de la línia ICO, que està dotada amb 100.000 milions d’euros, està destinat a la concessió de crèdits. El 50% de l’import total anirà a parar a finançament de pimes i autònoms, mentre que el 50% restant serà per a les empreses més grans. Del total de línies obertes fins ara, 40.000 milions s’han destinat als petits empresaris i autònoms.

El president de l’Executiu ja va avançar aquest dissabte que el Govern desbloquejaria una tercera línia d’avals públics a fi de garantir la liquiditat al teixit productiu davant de l’emergència de la crisi del coronavirus, i que estaria reservada majoritàriament a pimes i a autònoms. Aquesta línia està gestionada per l’ICO, en col·laboració amb les entitats financeres, les quals assumeixen el cost de l’aval, que se situa en un rang d’entre 20 i 120 punts bàsics, tot i que els tipus traslladats als clients estan entre l’1% i el 4%, segons el tipus de risc que comporti cada operació.

L’únic requisit per accedir a aquesta garantia és que els sol·licitants no estiguessin en situació de morositat el 31 de desembre del 2019 i en procediment concursal en data de 17 de març del 2020. Fins al moment, s’han avalat 269.843 operacions, el 98% per a pimes i autònoms, cosa que ha implicat unes garanties públiques de 27.500 milions d’euros i una injecció de 36.190 milions al sector. Des del sector empresarial, no obstant, s’han manifestat no poques queixes sobre la lentitud del procediment de concessió dels crèdits i del fet que algunes entitats financeres han intentat vendre altres productes, cosa que no està permesa pel decret que regula la concessió

4.500 milions per al MARF

De la mateixa manera, el Govern ha habilitat una línia d’uns 4.000 milions d’euros per cobrir els crèdits canalitzats pel sistema de finançament basat en pagarés del mercat alternatiu de renda fixa (MARF).

Aquests 4.000 milions d’euros s’emmarquen en l’extensió de les línies d’avals que pretenen fomentar el manteniment del finançament que es produeix en els mercats de capitals al qual habitualment recorren les empreses espanyoles i que va quedar pràcticament suspès per la situació d’emergència sanitària.

Notícies relacionades

Montero ha subratllat que unes de les condicions necessàries per accedir als avals de l’ICO en el MARF és que les empreses tinguin seu social a Espanya, a fi d’evitar que s’hi puguin acollir companyies amb domicili en paradisos fiscals o que es puguin utilitzar els fons per repartir dividends.

Els 500 milions d’euros restants d’aquesta partida de 24.500 milions d’euros d’avals estan vinculats a les societats de garantia recíproca per part de la Companyia Espanyola de Reafermament (Cersa).