Primer dia de desescalada

Els comerços obren al ralentí

Només el 20% dels comerços d'Espanya van apujar les persianes el dia u de la desescalada

Les perruqueries han sigut les protagonistes del dia amb un 50% d'obertures i llistes d'espera

zentauroepp53313536 bcn200504200706

zentauroepp53313536 bcn200504200706

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Després de gairebé dos mesos tancats i barrats, els comerciants van poder apujar aquest dilluns la persiana per atendre els clients amb més ganes de posar en marxa la ‘nova normalitat’ a Espanya. Però ho han fet al ralentí. Només han pogut obrir els establiments de menys de 400 metres quadrats, han hagut de fer-ho amb cita prèvia i sota unes estrictes mesures de seguretat i salut. La gran majoria han preferit esperar, sobretot en el tèxtil i l’hostaleria, mentre que les perruqueries van ser les protagonistes del dia.

Segons les estimacions de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) ahir van obrir el 20% dels milers de botigues de roba, ferreteries, joieries o merceries que hi ha a Espanya. A Barcelona la taxa va ser del 10%, segons Barcelona Comerç. «Molts comerços s’estan preparant i adaptant a les noves mesures. Això és un llumí que s’ha encès al final del túnel perquè les condicions en què podem obrir són molt limitades», explica el president de la Confederació Espanyola del Comerç (CEC), Pedro Campos.

Els comerciants es queixen d’«incertesa» i «desinformació» davant els protocols de seguretat. Les normes es van publicar diumenge a la nit i els locals s’han d’adaptar, fer tasques de neteja i desinfecció de les instal·lacions dues vegades al dia, així com a cada canvi de torn; disposar de gels hidroalcohòlics per als treballadors i clients i proveir els treballadors de mascaretes i guants. A més, dins el local només hi pot haver un client per cada treballador i s’ha de mantenir una distància de seguretat mínima de dos metres.

Les mesures es compliquen per al tèxtil. Els emprovadors només es poden utilitzar per una persona cada vegada i s’han de netejar i desinfectar després de cada ús. «Tot això requereix un cost material i humà no previst que serà gegant per a unes vendes inferiors al que necessitem», assegura Campos, que reclama adaptar els ertos a l’activitat perquè el comerç no es vegi abocat «al tancament definitiu». A més, per a les botigues de roba i calçat no és el mateix «sortir de compres que anar a comprar segur», adverteix.  

Les perruqueries, primer

La cara positiva del dia la van protagonitzar les perruqueries i barberies, amb un 50% dels locals oberts gràcies a una allau de cites que fins i tot han provocat llistes d’espera a molts salons. «Estem molt contents, tot i que tot això ha tingut una organització prèvia», explica el director d’operacions de Marco Aldani, Víctor García Serra. «Tot i que el BOE no va sortir fins diumenge, vam intuir que seria necessari tenir mascaretes, epis i mantenir el distanciament social, i ens vam preparar», afegeix.

Notícies relacionades

Cada vegada que arriba un client s’inicia «una rutina», que va des de netejar el pelut fins a donar-li una mascareta, si no té. «I si arriben abans de temps, els clients s’han d’esperar al carrer», diu. El sector reconeix que l’experiència ha sigut positiva, però que la facturació caurà sense remei, per la qual cosa reclamen una flexibilització dels ertos i els lloguers, però també una baixada de l’IVA fins al 10% –tenen un 21% des de fa vuit anys–, amb què es podrien estalviar 451 milions d’euros el 2020, quan preveuen unes pèrdues de 1.280 milions.

Els bars esperen les terrasses

Els que pràcticament no han obert han sigut els bars i restaurants. Segons les xifres de l’ATA, només un 3% de l’hostaleria ha obert les portes. En el seu cas, la regulació és més estricta: només poden obrir per vendre menjar per emportar i a Espanya l’hostaleria no està enfocada a aquesta tipologia, segons el secretari general d’Hostaleria d’Espanya, Emilio Gallego. «Ens ha arribat alguna experiència pilot, però molt poc». «El sector es prepara per obrir les terrasses, a l’espera de confirmar els territoris que dilluns que ve entren en la fase 1», afirma.