efectes de la pandèmia

Comerços i negocis sota zero

Milers de petites botigues, perruqueries i restaurants poden obrir aquest dilluns però de forma molt limitada

La cita prèvia marca la primera etapa de la desescalada i fa que molts es plantegin si esperar-se al dia 11 per aixecar la persiana

zentauroepp53310638 la garriga 04 05 2020 peluqueria seven looks propietarias la200504110850

zentauroepp53310638 la garriga 04 05 2020 peluqueria seven looks propietarias la200504110850
zentauroepp53307736 peluqueria200503213145

/

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A partir d’aquest dilluns comença l’anomenada fase zero del pla de desescalada amb la possibilitat d’obrir milers de comerços de fins a 400 metres quadrats, però de forma molt limitada. En queden fora les grans superfícies, els centres i els parcs comercials. Des de botigues de roba a llibreries o ferreteries podran apujar la persiana, però amb cita prèvia, atenció individualitzada i mantenint la distància (d’1,5 a 2 metres). Les perruqueries, més acostumades a concertar els serveis amb temps, hauran de treballar a més amb equips de protecció individual (epis), al ser molt difícil mantenir la distància mínima de seguretat, com passa per exemple amb els serveis de fisioteràpia.

Als restaurants  i establiments de menjars, es permet obrir en uns horaris, tenint en compte el perfil del client (si té entre 14 i 70 anys o si és més gran o dependent) i que aquest vagi a buscar l’encàrrec per emportar-se’l a casa, segons les ordres ministerials publicades al BOE aquesta mateixa tarda. A Espanya hi ha més de 180.000 bars, gairebé 80.000 restaurants, 50.000 salons de perruqueria i uns 780.000 petits comerços i cadascun actuarà en funció de les seves necessitats, segons tots els gremis consultats. En tot cas, davant el desconcert general i que fins aquest diumenge es desconeixien els detalls sobre els requisits que cal complir, la Federació Catalana de Perruqueries (Fedcat), ha optat per recomanar als seus associats que encara no obrin i és una consigna que s’ha consensuat a nivell de tot l’Estat. A Catalunya hi ha unes 4.000 perruqueries.

«Per la nostra part ja hem fet el que tocava, hem comprat els equips de protecció individual (epis). Ens plantem. Els que hem de decidir si obrir o no som nosaltres i aconsellem no fer-ho almenys fins a l’11 de maig», afirma Carme Molas, presidenta de la Federació Catalana de Perruqueries. El principal consell és «no tenir pressa».

De mascaretes a tovalloles d’un sol ús

Però cadascú farà el que consideri. Albert López, amo d’una barberia a Premià de Mar, afirma que ho té tot a punt, després d’adquirir des de mascaretesprotectors facials i epis fins a tovalloles d’un sol ús. «Si no obres t’arrisques a perdre clients», afirma aquest empresari que confessa que, malgrat que necessita obrir, «hagués sigut millor esperar una setmana més o dues», en comptes d’improvisar. I a més s’haurà d’acostumar a «fer» (com es diu en el gremi) un màxim de nou clients diaris, en lloc dels 15 que eren habituals, amb una hora de diferència entre els serveis per poder netejar i desinfectar en comptes de la mitja hora d’abans. I tots els clients «hauran de portar mascareta. Si no en tenen, nosaltres sí», diu. 

 «Volem obrir i obrirem. Necessitem obrir», sentencia Àlex Goñi, president de Pimec Comerç, però admet que serà difícil per a molts i és probable que s’esperin al dilluns següent, a l’inici de l’anomenada fase 1 de la desescalada, quan almenys es podrà atendre sense cita prèvia. «Hi ha molts tipus de comerços. Per exemple, en els de compra per impuls, serà difícil que funcioni això de la cita prèvia», explica.  

Per la seva banda, els titulars dels restaurants i establiments de menjar també estan desconcertats. El servei a domicili ja es podia fer des de l’inici de l’estat d’alarma. Hi ha ajuntaments que ho faciliten i altres que demanen l’ampliació d’activitat, i fins i tot de llicència, explica Daniel Brasé, gerent de la Federació Intercomarcal de l’Hosteleria, la Restauració i el Turisme (FIHRT). «Si algú té idea d’obrir aquest dilluns serà més per netejar les neveres o veure què es pot aprofitar i que no», sentencia. Aquest col·lectiu, de fet, treballava amb la hipòtesi d’una obertura més generalitzada a partir de mitjans de juny, després d’un període de fer proves amb les mesures d’higiene sanitàries i de seguretat.  

Fernando Díaz, amo del restaurant La Llimona de Barcelona, rere l’Illa Diagonal, per exemple, reconeix estar preocupat. Aquests dies, després de l’anunci del pla de desescalada del Govern, ha estat fent números. Malgrat tenir una petita terrassa, no obrirà ni tan sols l’11 de maig ni fins que no pugui donar servei a l’interior del local i a la meitat de l’aforament; uns 16 comensals com a màxim. La persiana de La Llimona no es tornarà a apujar, com a mínim, fins a mitjans de juny, informa Gabriel Ubieto.

Aixecament progressiu d’ertos

A més hi ha una altra preocupació, els expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos). El recent canvi de criteri del Ministeri de Treball en relació amb aquests, que permetrà que les empreses aixequin progressivament les suspensions i reincorporin progressivament els seus treballadors, ha sigut un baló d’oxigen per als negocis. Però encara hi ha inquietud perquè tot això està sota el paraigua de l’estat d’alarma que ha de ser renovat dimecres vinent pel Congrés.

Notícies relacionades

Els comerços que poden obrir hauran de desinfectar les instal·lacions almenys dues vegades al dia amb dilucions amb lleixiu o desinfectants comercials o autoritzats pel Ministeri de Sanitat i els equips de protecció individual (epis) s’hauran de rebutjar després de ser utilitzats. Al seu torn no s’hauran d’incorporar a la feina els treballadors amb símptomes o que estiguin en quarantena i s’haurà de suprimir el tema de fitxar amb l’empremta dactilar.

Als restaurants que puguin servir menjars que els usuaris puguin recollir i emportar-se a casa es podrà establir un sistema de repartiment a domicili, preferent per als més grans de 65 anys o dependents. S’establirà un horari de recollida, que serà l’únic durant el qual es podrà obrir.