CRITERI PUBLICAT

Les empreses podran aixecar els ertos de forma progressiva

El Govern permetrà anar recuperant treballadors i facilitar les reduccions de jornada

undefined53289313 graf8905  valladolid  01 05 2020    los sindicatos ccoo y ug200501164547

undefined53289313 graf8905 valladolid 01 05 2020 los sindicatos ccoo y ug200501164547 / NACHO GALLEGO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les empreses que estiguessin aplicant expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos) podran renunciar a aquests progressivament per a part o tota la plantilla i «facilitar el seu trànsit» cap a les reduccions de jornada, «que suposen un menor impacte econòmic sobre la persona treballadora».

Així ho ha explicat el Ministeri de Treball i Economia Social en un criteri publicat aquest divendres sobre l’aplicació de les mesures de suspensió i reducció de jornada que assenyala que podrà fer-se de forma progressiva així que vagin desapareixent les raons vinculades per força major.

A més, apunta que facilitar el trànsit cap a les reduccions de jornada suposa «un menor impacte econòmic sobre els treballadors» i permetrà atendre a la gradual creixent oferta i demanda de productes i serveis de les empreses.

Causa externa i peremptòria

El criteri diu que la definició concreta de les causes objectives que integren la força major per coronavirus, recollida en el reial decret Llei, pel qual es va establir l’estat d’alarma, responen a una causa «externa i peremptòria els efectes del qual i àmbits concrets són decidits en cada moment per les autoritats competents per raons de salut pública».

Això, segons Treball, té com a conseqüència que les diferents mesures puguin ser aplicades amb una intensitat i graduació gradual i diferenciada.

Així, aquesta definició ajustada d’un escenari de crisi, «no només permet, sinó que fa aconsellable, que les suspensions o reduccions que s’haguessin adoptat d’acord amb un rigor més gran en l’exigència del confinament es vagin deixant d’aplicar i siguin modificades en el seu abast d’acord amb la mateixa avaluació de la situació d’emergència sanitària, les previsions de desescalada i els factors als quals respon».

Treball afirma que es té com a precedent de l’anterior la interrupció d’activitats no essencials decretada pel Govern del 30 de març al 9 d’abril i en el qual moltes empreses es van veure abocades a sol·licitar expedients de regulació d’ocupació a causa de força major temporal per garantir l’extensió del confinament i la restricció de moviments.

Trànsit «no traumàtic»

«Les exigències documentals i de procediment han de ser imprescindibles», apunta, després de ressaltar que n’hi haurà prou amb comunicar a l’autoritat laboral la renúncia a la mesura autoritzada o comunicada, davant d’una recuperació íntegra de l’activitat, i traslladar a l’entitat gestora de les prestacions la situació d’afecció i desafecció de cadascun dels treballadors.

De fet, remarca que l’erto garanteix un trànsit «no traumàtic» cap a una normalitat futura en la qual les mesures conjunturals han deixat de ser necessàries.

Notícies relacionades

En resum, el criteri diu que tota la normalitat adoptada pel coronavirus, el pilar del qual o eix fonamental està constituït per mesures d’ajustament intern de les empreses, «té per objectiu mantenir l’ocupació i protegir els treballadors i flexibilitzar i agilitar els mecanismes que són imprescindibles per aconseguir-ho».

La Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) ha assenyalat que es tracta d’un criteri d’aplicació dels erto, per la qual cosa «no ha sortit encara una ordre ministerial que aclareixi que activitats, que estan ara suspeses», poden obrir dilluns.