ENTREVISTA

Gabriel Escarrer (Meliá): «Mentre no donem seguretat, ja ens podem acomiadar dels turistes»

El CEO del grup hoteler i president d'Exceltur considera que és necessària la pràctica de tests massius

Reclama coordinació a nivell europeu amb la introducció d'un passaport sanitari que permeti viatjar a l'usuari

gabriel-escarrer

gabriel-escarrer / MANU MIELNIEZUK

9
Es llegeix en minuts
Alexander Cortès

En els seus més de 20 anys al sector, Gabriel Escarrer mai hauria imaginat l’escenari actual: les seves oficines buides i tots els seus hotels a les illes tancats, tret del Meliá Palma Bay del Palau de Congressos, medicalitzat. Tres anys i mig després d’agafar les regnes de la cadena fundada pel seu pare, Gabriel Escarrer Jaume (Palma, 1971) analitza el futur del turisme davant de la crisi del coronavirus

-¿Donem ja per perdut turísticament l’estiu del 2020?

No sé si el podem donar per perdut, però serà un estiu molt dur. El punt d’inflexió serà quan es trobi la vacuna, però mentrestant no podem quedar-nos de braços plegats. Hem fet propostes tant al Govern central com a la Govern per mitigar els efectes devastadors d’aquesta crisi i el primer és la realització de tests massius a la població i als visitants. Al ser unes illes, podem controlar de forma exhaustiva tota la gent que ens visita perquè arriba amb avió o amb barco. El segon és més complicat, perquè requereix coordinació a escala europea, però és el passaport sanitari, que és l’única manera de donar viabilitat al transport. Si no es porta a terme, sí que podem donar l’estiu gairebé per perdut.

- La previsió del Govern és que a l’agost s’hagi recuperat un 25% de l’activitat turística i que a partir d’allà vagi creixent mes a mes. ¿El seu pronòstic és millor o pitjor?

- Em considero optimista, però crec que aquesta previsió és massa optimista. Tant de bo, però crec que no serà el cas. Després de parlar amb companyies aèries i turoperadors dels principals mercats emissors, dubto molt que restableixin vols a l’agost. El primer mercat en reactivar-se serà el mercat nacional, la capacitat adquisitiva del qual, no obstant, quedarà molt minvada pels efectes de la crisi.  A més, les Balears juntament amb les Canàries és la destinació amb més dependència del mercat internacional. Crec que es reactivarà abans l’activitat al litoral de la península, ja que abans d’agafar avió o barco, la gent agafarà el cotxe per fer una escapada o un pont.

Els últims plans que han transcendit dels principals turoperadors, TUI i Jet2, és que planejaven recuperar els seus viatges a mitjans de juny. Per la informació que té, ¿han canviat aquestes previsions?

- No m’agradaria parlar de noms concrets, però si un va a les webs es troba que ja s’està comercialitzant l’estiu del 2021, que és una cosa insòlita a l’abril, normalment es fa al setembre o a l’octubre. Les perspectives van canviant cada setmana. Ara mateix si un mira el nivell d’ocupació dels hotels al juliol i l’agost no hi ha per estar tan espantat, però el problema és que a mesura que passen les setmanes es van cancel·lant les reserves. La gent que ha reservat al principi de temporada o l’any passat espera a l’últim moment, però per desgràcia es van cancel·lant. Mai ens havíem enfrontat a una crisi de tal magnitud.

- Ha criticat que primer la ministra de Treball, Yolanda Díaz, parlés de recuperar l’activitat turística en una fase que podia estendre’s fins a finals d’any i que després la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, hagi dit que no hi havia calendari per al turisme, però que no donava per perdut l’estiu.

- L’únic que generen aquests missatges és incertesa. S’ha de ser extremadament previngut. Si els que estem en el negoci des de fa anys, en el meu cas més de 20, tenim aquest nivell de visibilitat tan baix, pràcticament nul, sembla molt agosarat fer qualsevol pronòstic. Per descomptat, la intenció dels hotelers és obrir els hotels al més aviat possible, però fins que no es donin les condicions de seguretat per a treballadors i clients, és l’últim que farem. No assumirem riscos. Els països que millor han gestionat la crisi del coronavirus tenen un denominador comú: els tests massius. No sé si hi ha 200.000 d’infectats o, com diu una universitat britànica, set milions; si hi ha 20.000 morts o el doble, com sembla si se sumen algunes dades de les comunitats autònomes. Necessitem saber de què parlem i a què ens enfrontem.

- ¿Quin calendari planteja per al retorn a l’activitat turística?

- Pregunti-ho al Govern. El que jo dic és que necessitem aquests tests massius a la població i als visitants. Ha de ser la prioritat del Govern i de qualsevol govern autonòmic. Si jo fos la presidenta d’aquesta comunitat seria en el que treballaria. Quan acabi el confinament, que el tinguem controlat, la manera de posicionar-nos a les Balears és la de destinació segura. De la mateixa manera que l’11-S va transformar les nostres pautes de viatge, ara no passa res per haver de passar per un tràmit i fer-se la prova, que al final és per la seguretat de tots. Això vindrà per quedar-se. Fins que no siguem capaços de donar aquesta seguretat, podem acomiadar-nos de rebre turistes de fora les Balears.

- Precisament, sembla que el Govern s’està centrant en aquesta reobertura dels ports i aeroports de les illes, que plantegen que sigui l’últim a obrir.

- Si és l’últim que s’obrirà, es pot donar per perduda la temporada i d’aquí un any començarem a parlar dels damnificats de la crisi del coronavirus. És una qüestió de balancejar. Abans que res cal salvaguardar la salut, però cal equilibrar les mesures perquè permetin la viabilitat de la nostra economia.

- La premsa va publicar que la majoria de trucades al centre d’atenció davant la crisi del coronavirus a Alemanya han sigut per demanar si es podria o no viatjar a l’estiu. Sembla un bon símptoma davant d’aquest factor psicològic que també preocupa ara.

- Jo crec que la gent està boja i desitjant viatjar, desitjant sortir de casa, però també crec que fins que no es generi el clima i la sensació de seguretat a les destinacions és una odissea parlar de qualsevol viatge. ¿Viatjaries amb màscara, guants i amb aquest temor i aquestes pors, a un altre país? Espanya sempre ha sigut el país més competitiu turísticament parlant i ha estat al primer lloc gràcies a la seguretat. Si els mercats emissors tenen la sensació que la gestió aquí no ha sigut la millor o que no ha sigut la més idònia, fins que no canviï aquesta percepció poden no voler viatjar al nostre país.

- ¿I quines mesures de seguretat haurà de prendre el sector turístic?

Al sector vacacional ningú voldrà obrir un hotel en el qual tothom porti mascaretes o a la platja. És com posar mampares de protecció als menjadors. El turisme de família és molt important per a nosaltres i jo, personalment, abans d’estar en una peixera amb la meva família, prefereixo quedar-me a casa. Aquestes idees em semblen absurdes i maten completament el concepte de vacances.  Em sembla més lògic coordinar torns d’esmorzar al ‘check-in’, perquè la capacitat del restaurant no sigui superior a un percentatge i que els clients puguin mantenir les distàncies.

- Per la paralització actual s’estan aplicant els ertos, però ¿després dels ertos, què?

- Com que no hi ha visibilitat és molt difícil dir-ho. Crec que els ertos és la millor mesura que ha pres el Govern central per salvaguardar els llocs de treball. Les empreses estem per generar diners i donar llocs de treball, i cada mes que passa sense poder obrir hotels, sense entrar ingressos i amb els ertos a mi em parteix el cor, com el fet de tenir aquestes oficines on sempre hi ha ebullició de gent i avui estem aquí sols.

Una vegada se superin els ertos, ¿desembocarà això en una destrucció de llocs de treball?

- Esperem que no, però hi ha molt pocs sectors que poden entreveure un panorama de zero ingressos durant tant temps. Si no hi ha temporada turística, no tindrem ingressos fins a la Setmana Santa del 2020. ¿Quin sector pot comptar amb zero ingressos durant un any sense haver d’acomiadar ningú i sense ajustar despeses?

- De moment, s’ha ajornat la pujada salarial pactada en el sector de l’hostaleria. ¿Es podrà portar a terme d’aquí un any?

- Tant de bo, m’encantaria. La patronal hotelera va fer un esforç important en els anys de bonança per repartir la riquesa entre tots els involucrats del sector. És clar que en un context de zero ingressos no es pot mantenir i allà cal dir que hi ha hagut una gran tasca per part del conseller de Turisme, Iago Negueruela, que en un context difícil ha posat la patronal i els sindicats d’acord.

- Sempre ha sigut molt crític amb l’impost turístic o ecotaxa. ¿És el moment de treure’l?

- Aquest any no, perquè si hi ha zero estades hi haurà zero ecotaxa. El que sempre he dit és que són mesurades a curt termini que ens resten competitivitat. L’ecotaxa no ajuda i sempre he dit que tard o d’hora ens adonaríem que és una aberració.

- Diu que per a aquest any ja no té cap sentit. ¿Per al vinent?

- Segur que s’obrirà aquest debat i el diàleg. Necessitem ser competitius i donar facilitats als nostres clients, perquè tots els nostres mercats les donaran. Totes les destinacions de la conca mediterrània, el nord de l’Àfrica, Grècia, Croàcia, països dels Balcans, seran molt flexibles en preus. Em consta que competidors ja estudien reduir l’IVA turístic i altres mesures. Qualsevol gravamen injust, com crec que és l’ecotaxa, s’haurà de suprimir si hem de ser competitius.

- ¿I serà la del 2021 una bona temporada turística a les Balears?

Depèn de si la reactivació de l’economia a Europa té forma de V o d’U. Jo crec que la recuperació d’aquesta crisi econòmica a causa del coronavirus serà lenta i no veig tampoc al 2021 una temporada amb els nivells de rendibilitat, volum i demanda del 2018 o del 2019. Crec que per a això haurà de passar més temps.

- Els últims anys a les Balears, alguns grups alertaven dels riscos de la dependència en el sector turístic. ¿El que està passant ara no els dona la raó?

- M’encantaria que hi hagués més diversificació, perquè és bo. Dit això, no hem de demonitzar el nostre sector, que ens fa extremadament competitius. I en el sector turístic n’hi ha molts que no són agències de viatge, companyies aèries, turoperadors o hotels. Sempre he advocat perquè el Parc Bit hauria de ser el Sillycon Valley del turisme. Hi ha molt ‘know how’ turístic que no depèn de com vagi aquí la temporada. Tenim grans empreses des de ‘bed banks’ fins a grans comercialitzadors i tot aquest ‘know how’ es pot exportar o vendre.

Notícies relacionades

- ¿I més enllà del turisme?

- Hi ha certs sectors que per molt que ens entossudim serà molt difícil que aquí puguin arribar a ser competitius pels costos de la insularitat, d’elaboració i d’exportació. Els principals mercats d’alguns dels nostres productes, com el vin, l’oli i la sal, són els mateixos que els del sector turístic, com Alemanya i el Regne Unit, i segurament està lligat al fet que els hotels els han servit als seus clients. No demonitzem i no carreguem tintes en què el problema és el turisme. El turisme és el que ha creat el benestar de les nostres illes, ha contribuït a la distribució de la riquesa i és el que ens posa de punta de llança d’un model hipercompetitiu a nivell mundial.