Els bars del Covid

«Confio en la meva clientela perquè m'ajudi a remuntar»

A les tavernes com la de Juan, que tan sols disposen d'uns quants metres de barra, és difícil instal·lar mampares que garanteixin el distanciament social

«El banc ja ens ha ofert un crèdit amb aval de l'ICO, però de moment no el necessitem», diu l'hostaler

2
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

La Bodega J.Cala és un d’aquests bars en els quals, a partir de certa hora del migdia durant els caps de setmana, literalment no s’hi cap. L’establiment disposa de 60 metres quadrats, però l’espai que poden ocupar els clients a penes arriba a un terç d’aquesta superfície. Els dissabtes i diumenges a l’hora del vermut és quan el local assoleix el pic d’activitat, amb al voltant de 50 clients al mateix temps a la taverna. Si en el futur s’apliquen mesures de distanciament social estrictes com les que s’estan pressentint, el nombre de persones a qui es permetrà entrar al local simultàniament es podrà comptar amb els dits de les mans.

«Si no és que instal·li cabines telefòniques per separar la gent, no se m’acut cap altra manera de complir amb les normes de les quals s’està parlant», comenta amb sorna Juan Antonio González, propietari del negoci. En un local de les característiques de la Bodega J. Cala, en què no hi ha taules i l’únic punt de recolzament per deixar les begudes són uns quants metres de barra i un parell de barrils, les mampares de metacrilat per distanciar els usuaris no són viables. «Sincerament no sé quina és la solució, això ho ha de decidir el Govern, però les mesures han de prendre’s tan sols per un breu període de temps. D’una altra manera ens serà molt difícil sobreviure».

Juan confia a reprendre l’activitat a partir del mes de juny. Però fins que arribi el moment de tornar a aixecar la persiana, toca resistir. «Amb el propietari del local hem ajustat una mica el preu del lloguer per als pròxims mesos i anem tirant d’estalvis per pagar la renda. A part d’això, som afortunats de no tenir gaires més despeses fixes», assenyala el taverner. ¿Valora la possibilitat de sol·licitar algun crèdit amb l’aval públic de l’ICO? «L’altre dia ens van trucar del banc per oferir-nos aquesta opció, però de moment no ho necessitem».

La fidelitat de la clientela

Notícies relacionades

La Bodega J. Cala, situada al Poblenou, una de les zones de moda de Barcelona. No obstant, el local que ocupa a l’extrem Besós del carrer Pere IV, està situat en una de les àrees poc freqüentades del barri. «¡M’alegro que tots els meus clients siguin d’aquí!» proclama Juan. L’afirmació de l’hoteler no és per xovinisme, sinó perquè confia a recuperar el seu públic habitual tan aviat com s’aixequi el confinament i pugui reobrir. Altres establiments, més dependents del turisme, potser tardaran més a reposar-se.

El fet de ser un negoci familiar –a la taverna tan sols hi treballen Juan i la seva dona Rosa– també ha facilitat les coses i ha permès que no s’hagués de dur a terme cap ajustament de plantilla. Quan la pitjor part de l’emergència sanitària passi i la gent pugui tornar als bars, l’hostaler confia que «la seva altra família», la que està a l’altre costat de la barra, l’ajudi a remuntar.