Els bars del Covid-19
«Estic lluitant perquè el coronavirus no mati el meu bar»
Teresa Reyes, propietària del bar 'Margarita Blue', veu perillar la continuïtat del seu establiment després de final del confinament
zentauroepp53223497 blue200424165047 /
El ‘Margarita Blue’ és per a la Teresa Reyes gairebé com un altre fill. L’històric bar del barri Gòtic de Barcelona, de 25 anys de vida, ha passat per moments de tota mena: moments de glòria com a bar cocteleria i restaurant nocturn i temporades de vaques magres. Però la Teresa, de 67 anys, sempre ha aconseguit treure’l a la superfície a base de reinventar-se amb imaginació i entrega.
Mai, però, s’ha vist cara a cara amb una crisi com aquesta .«Estic lluitant perquè el coronavirus no mati també el meu bar», assegura la Teresa que, tot seguit, reconeix que no sap si en aquesta ocasió hi haurà un final feliç. En el seu cas concret es podrien reconèixer milers de negocis del sector del lleure i l’hostaleria. Tancat i barrat des que va entrar en vigor l’estat d’alarma, no produeix cap ingrés mentre les despeses fixes com el lloguer i els subministraments no perdonen.
Però el que la preocupa més són les vuit nòmines que no pot pagar dels vuit treballadors subjectes a un erto (expedient de regulació temporal d’ocupació). «Fins fa molt poc no sabia ni què significava aquesta paraula», diu la Teresa amb una mica de sarcasme, però ara la té gravada a foc.
Petició de crèdit ICO
Notícies relacionadesTambé s’ha familiaritzat, com mig Espanya, amb els crèdits atorgats per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), en els quals l’Estat avala el 80% de l’import. «M’han concedit un préstec ICO, no gaire elevat, amb la intenció de poder fer front a les despeses fixes dels propers mesos i tenir una mica de múscul per quan arribi el moment d’obrir, encara que sigui sota mínims», explica l’empresària.
Perquè, tot i que pugui obrir, hi ha moltes amenaces que planen sobre el sector del lleure i la restauració. La Teresaen planteja una: la de com afrontar el més que probable distanciament social dins dels locals. «Si em limiten l’aforament a la meitat o a una tercera part o em canvien l’horari no sé si serà rendible», argumenta. Augura moments difícils. «L’arrencada del sector serà traumàtica, brutal», diu. És més, la Teresa considera que «un 50% dels negocis es quedaran a mig camí i no podran superar el coronavirus».
- Segona vida (25) / LUIS MILLA "Hisenda em va fer una inspecció quan me’n vaig anar del Barça al Madrid"
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Programa solidari Catalunya es bolca contra el càncer en ‘La Marató 2025’
- Canvi climàtic Joan Roig dimiteix com a alcalde d’Alcanar a ‘Salvados’: «Ens ve una cosa molt greu, molt greu»
- Platja El pacífic poble a només 15 minuts de Santa Coloma de Gramenet: espectacular
- Quan i com s’aplicarien Els canvis que planteja Treball per al permís per defunció d’un familiar i per cures pal·liatives
- 'El segon cafè' de La 2Cat L'Editorial de Cristina Villanueva: Forçats a somriure
- Canvi històric Tendència global, seguretat, immigració…: Cinc claus per entendre la victòria de l’ultra Kast en les eleccions de Xile
- Registres meteorològics Catalunya registra acumulacions de fins a 150 litres per metre quadrat en un sol matí després del pas de la borrasca Emilia
- Òbit Mor Gerard Suñé als 23 anys, promesa del rem nacional
