Els bars del Covid-19

«Estic lluitant perquè el coronavirus no mati el meu bar»

Teresa Reyes, propietària del bar 'Margarita Blue', veu perillar la continuïtat del seu establiment després de final del confinament

«Estic lluitant perquè el coronavirus no mati el meu bar»

RICARD CUGAT

Es llegeix en minuts

El ‘Margarita Blue’ és per a la Teresa Reyes gairebé com un altre fill. L’històric bar del barri Gòtic de Barcelona, de 25 anys de vida, ha passat per moments de tota mena: moments de glòria com a bar cocteleria i restaurant nocturn i temporades de vaques magres. Però la Teresa, de 67 anys, sempre ha aconseguit treure’l a la superfície a base de reinventar-se amb imaginació i entrega.

Mai, però, s’ha vist cara a cara amb una crisi com aquesta .«Estic lluitant perquè el coronavirus no mati també el meu bar», assegura la Teresa que, tot seguit, reconeix que no sap si en aquesta ocasió hi haurà un final feliç. En el seu cas concret es podrien reconèixer milers de negocis del sector del lleure i l’hostaleria. Tancat i barrat des que va entrar en vigor l’estat d’alarma, no produeix cap ingrés mentre les despeses fixes com el lloguer i els subministraments no perdonen.

Però el que la preocupa més són les vuit nòmines que no pot pagar dels vuit treballadors subjectes a un erto (expedient de regulació temporal d’ocupació). «Fins fa molt poc no sabia ni què significava aquesta paraula», diu la Teresa amb una mica de sarcasme, però ara la té gravada a foc.

Petició de crèdit ICO

Et pot interesar

També s’ha familiaritzat, com mig Espanya, amb els crèdits atorgats per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), en els quals l’Estat avala el 80% de l’import. «M’han concedit un préstec ICO, no gaire elevat, amb la intenció de poder fer front a les despeses fixes dels propers mesos i tenir una mica de múscul per quan arribi el moment d’obrir, encara que sigui sota mínims», explica l’empresària.

Perquè, tot i que pugui obrir, hi ha moltes  amenaces que planen sobre el sector del lleure i la restauració. La Teresaen planteja una: la de com afrontar el més que probable distanciament social dins dels locals. «Si em limiten l’aforament a la meitat o a una tercera part o em canvien l’horari no sé si serà rendible», argumenta. Augura moments difícils. «L’arrencada del sector serà traumàtica, brutal», diu. És més, la Teresa considera que «un 50% dels negocis es quedaran a mig camí i no podran superar el coronavirus».

Temes:

Coronavirus