cimera europea

Calviño afirma que Espanya no renuncia als eurobons

La ministra d'Economia manifesta la seva satisfacció per l'acord assolit en l'Eurogrup

05/12/2019 El presidente del Eurogrupo, Mario Centeno.

05/12/2019 El presidente del Eurogrupo, Mario Centeno. / Zucchi Enzo/EU Council/dpa (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vicepresidenta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat aquest divendres que el Govern espanyol continua treballant per establir «a mitjà termini» un mecanisme de mutualització del deute europeu, els anomenats ‘coronabons’, després de no aconseguir-ho en l’Eurogrup celebrat aquest dijous.

En una entrevista a la Cadena Ser, Calviño ha explicat que no importa com s’anomeni el mecanisme, sinó «posar en comú els costos de lluitar contra aquesta pandèmia», d’una forma més estructural.

També ha mostrat la seva satisfacció per l’acord assolit ahir a l’Eurogrup, que és un «bon acord» que «feia falta» i malgrat que hi va haver moments de «molta tensió», tots els països membres eren conscients de la importància que Europa donés un senyal d’unitat.

Tres pilars de l’acord

El paquet de mesures adoptades, de fins a mig bilió d’euros, consta de tres pilars: una línia de crèdit del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE), el fons de rescat, amb 240.000 milions d’euros en préstecs; un fons del Banc Europeu d’Inversions amb fins a 200.000 milions en crèdits per a empreses i un fons temporal contra l’atur amb 100.000 milions per a ajuts a l’ocupació.

Davant la pregunta sobre la part que correspondria a Espanya de la quantitat acordada ahir, va explicar que dependrà de com accedeixin les empreses als crèdits del BEI i va precisar que les garanties que ofereix aquesta entitat s’utilitzaran a Espanya com a reforç a la línia d’avals de fins a 100.000 milions d’euros que ja està en marxa, i el segon tram dels quals aprova avui el Consell de Ministres.

I sobre l’activació del nou tram de la línia d’avals per a 20.000 milions d’euros més, que anirà dedicada íntegrament a autònoms i pimes, va dir que no s’ha esgotat «ni de lluny», tot i que és cert que «alguns bancs han sigut molt ràpids» en arribar al seu límit i per això es mobilitza el segon tram.

Notícies relacionades

«Les dades són clares i el que s’està carregant dins del sistema informàtic són unes 44.000 operacions per un import d’uns 3.500 milions d’euros».

També va deixar molt clar que les entitats no poden lligar de cap manera la concessió d’aquests crèdits a la compra de cap altre producte i va insistir que el Banc d’Espanya ho supervisarà.

Temes:

Unió Europea