conseqüències del coronavirus

El BCE acceptarà actius de pitjor qualitat com a garantia dels seus préstecs

El Banc Central pren la mesura per facilitar que el crèdit flueixi a empreses i llars

L'organisme admetrà que les entitats financeres li cedeixin préstecs avalats per l'Estat

zentauroepp52513749 lagarde bce200304110629

zentauroepp52513749 lagarde bce200304110629 / NEIL HALL

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Noves mesures extraordinàries del Banc Central Europeu (BCE) per combatre els devastadors efectes econòmics de la pandèmia del coronavirus. L’autoritat monetària de l’euro ha anunciat aquest dimarts una bateria d’iniciatives «sense precedents» de flexibilització dels actius que accepta com a garantia dels bancs a canvi de prestar-los liquiditat, així com de suavització de les retallades que aplica a la valoració dels esmentats actius. El seu objectiu és recolzar encara més que flueixi el crèdit en l’economia.

Després d’algun titubeig inicial, el BCE s’ha convertit en la institució europea que està responent amb més contundència i rapidesa a l’impacte econòmic de la malaltia. La nova mesura és «complementària» a d’altres que ha anat adoptant en les últimes setmanes, com augmentar fins als 1,1 bilions d’euros la compra de deute públic i privat per contenir les primes de risc dels països més afectats, l’increment dels préstecs a baix cost i llarg termini als bancs, i la suavització dels requisits de capital i liquiditat de les entitats financeres perquè tinguin més recursos disponibles amb què assumir pèrdues i finançar empreses i llars.

Retallada de notes

El BCE ha explicat que el seu consell de govern ha tingut en compte que la pandèmia pot provocar una «severa» retallada de la qualificació creditícia dels actius financers, el que al seu torn podria causar una reducció de la disponibilitat dels col·laterals que accepta com a garantia dels crèdits. Per això, ha decidit «augmentar temporalment la seva tolerància al risc».

De fet, ha encarregat als seus tècnics que estudiïn si és necessari fer més passos davant aquesta potencial rebaixa de les notes per part de les agències de qualificació. Les mesures adoptades, ha explicat, estaran vinculades a la durada de la crisi provocada per la pandèmia i es revisaran abans de final d’any, tot i que va deixar la porta oberta a estendre-les si és necessari. 

Avals i Grècia

Entre altres mesures, la institució ha decidit acceptar com a garantia els crèdits amb aval públic a empreses, pimes, autònoms i llars que estan aprovant els països de l’euro, com la línia de 100.000 milions d’euros per a companyies i treballadors per compte propi i la línia de microcrèdits avalats per a persones que tinguin dificultats per pagar el lloguer llançades pel Govern  espanyol a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO).

Notícies relacionades

Alguns bancs amb el Santander i el BBVA, precisament, han confirmat aquest dimarts que han esgotat o estan a punt de fer-ho els avals que els va adjudicar l’ICO, com venien advertint en els últims dies en el sector i les empreses. Per això, han demanat al Govern que desbloquegi una nou tram de la línia, després dels 20.000 milions inicials.

El BCE també acceptarà més actius financers públics grecs, l’únic Estat el deute del qual està sotmès a restriccions en el seu ús com a col·lateral per part del banc central a causa del rescat que continua pesant sobre el país. Així mateix, ha eliminat el nivell mínim de 25.000 euros en els crèdits que accepta com a garantia per beneficiar les pimes i ha reduït al 20% la retallada que aplica a la valoració de tots els col·laterals.