L'abril i el maig

IAG redueix els vols fins al 90%

La companyia suspèn el dividend complementari i posposa la junta d'accionistes al setembre

British Airways pacta un erto per a 30.000 empleats de terra i quatre setmanes de baixa per a 4.000 pilots

20822011 59

20822011 59

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El hòlding IAG encara noves mesures per estalviar costos. El grup que integra IberiaBritish Airways Vueling deixarà gairebé tots els seus avions a terra els mesos d’abril i maig, segons ha informat el grup. La companyia comandada per Willie Walsh va anunciar fa dues setmanes una reducció de capacitat del 75%, que ara ha decidit elevar fins al 90%, davant de les restriccions a volar a mig món.   

En les últimes setmanes, les companyies d’IAG, com altres línies aèries europees, s’han dedicat a repatriar passatgers i fer vols de càrrega per a l’entrega d’equips i subministraments mèdics vitals, aliments i altres productes per combatre el coronavirus i mantenir en moviment les cadenes de subministrament globals. Però l’operació comercial ha sigut minúscula, per la qual cosa el grup ha decidit deixar més avions a terra per «reduir les despeses operatives i millorar el flux de caixa».

Una mesura anunciada per altres companyies com la irlandesa Ryanair, l’anglesa Easyjet o l’espanyola Air Nostrum. A més, IAG ha anunciat que suspendrà el dividend complementari de 0,17 euros per acció amb càrrec a l’exercici 2019 i posposarà la seva junta d’accionistes, prevista per al mes de juny, per al setembre. L’objectiu passa per destinar la totalitat del resultat de l’exercici 2019 (tret de la part ja pagada com a dividend a compte) a la dotació de la reserva voluntària, segons ha informat la companyia.

British Airways

Però no és l’única mesura del grup, decidit a estalviar costos enmig de les restriccions a volar que amenacen de deixar sense liquiditat moltes aerolínies. L’aerolínia anglesa British Airways ha anunciat que farà suspensions temporals d’ocupació (ertos, a Espanya) a més de 30.000 empleats de terra els mesos d’abril i maig.

Notícies relacionades

L’empresa s’acollirà a l’‘Esquema de retenció de llocs de treball Covid-19’ del Regne Unit, pel qual els empleats subjectes a ertos en aquest país rebran el 80% del seu salari base i «de certes assignacions». L’aerolínia ha arribat aquest dijous a un acord amb els representants sindicals, GMB i Unite, per aplicar aquest esquema, subjecte a ratificació sindical. A més, British Airways ha arribat a un pacte amb els seus 4.000 pilots, que estaran quatre setmanes de baixa no remunerada l’abril i maig.

La resta d’aerolínies d’IAG han optat per opcions similars de suspensions temporals d’ocupació. En el cas d’Espanya, afecten 17.000 empleats. Iberia ha presentat un erto per a prop de 13.900 empleats i Vueling, per a prop de 4.000. A més, la companyia està buscant recolzament similar a Irlanda.