RAJOLES CONGELADES

De 1.200 graus a 0 en... 48 hores

La patronal rajolera reclama una ampliació de la moratòria per poder parar els forns amb seguretat i acabar comandes

L'ASCER critica el decret de suspensió d'activitats no essencials del Govern pel coronavirus i avisa que comportarà «perdudes irreparables»

zentauroepp52971978 empresa castellon200330160827

zentauroepp52971978 empresa castellon200330160827 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

«Aquest forn no para mai ¿eh? Només a l’estiu, per al manteniment. Per Nadal el deixen al ralentí dos o tres dies i prou i ara el pararan del tot», explicava encara atònit a EL PERIÓDICO un treballador d’una rajolera de Castelló, on es concentra el 80% de les empreses d’un sector rajoler molt crític amb el decret del Govern que paralitza tota activitat presencial no essencial pel coronavirus i que reclama que la moratòria sigui de 48 hores, per poder apagar els forns amb seguretat. Han de passar de 1.200 graus a zero i fer-ho pensant a tornar a posar-se en marxa no se sap quan.

La patronal ASCER assegura que acata l’ordre però que «no comparteix ni fons ni formes davant d’una decisió tan unilateral i desproporcionada que obliga les empreses a suportar econòmicament la gestió de la crisi i que a mitjà termini comportarà pèrdues irreparables de pèrdua d’ocupació i d’activitat».

A més, s’apunta que «la decisió de bloqueig total torpedina la línia de flotació de les empreses», però que també limita la seva capacitat de reacció i de presa de decisions per garantir la viabilitat de les empreses i els llocs de treball.

«La indústria ceràmica entén que és necessari prendre decisions per salvaguardar la salut davant de l’expansió del Covid-19, no obstant, és igualment necessari protegir l’economia davant del futur que ens espera», apunta l’Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmic (ASCER), que reclama «mesures excepcionals i urgents que promoguin la liquiditat de les empreses per fer front als costos laborals».

El panorama aquest dilluns a Castelló era extrem: paràlisi total de les companyies que ja havien tancat en els dies anteriors i activitat frenètica en les que no ho havien fet per provar d’esgotar la moratòria del decret del Govern que ha imposat la paralització d’activitats no essencials per provar d’aturar l’expansió del coronavirus.

Temps extra

L’ASCER remarca també que no poden «garantir la seguretat dels treballadors i de les màquines si únicament comptem amb un dia per aturar tota l’activitat».

«És imperant que s’apliqui el sentit comú i un mínim de flexibilitat per garantir la parada de l’activitat, motiu pel qual el nostre sector ha de disposar almenys fins a la mitjanit de dimecres per aturar la seva activitat amb un mínim de seguretat», adverteixen.

Un operari en una rajolera castellonenca aquest dilluns / MIGUEL LORENZO

La idea també és poder aprofitar les segones 24 hores per acabar «càrregues i expedicions» com a manera de «tenir liquiditat i reduir lleugerament les tensions de tresoreria que l’aplicació d’aquest decret suposarà per a les empreses, que hauran de fer front a les nòmines de tots els treballadors sense que hi hagi cap tipus d’ingressos ni activitat».

El sector, segons les dades de l’ASCER, dona ocupació directa a 15.400 treballadors i el 2019 tenia previst facturar 3.740 milions d’euros, el 80% dels quals corresponen a exportacions. De fet, la patronal ha lamentat que no s’hagi tingut en compte que «l’activitat internacional» encara funciona i que la paralització els impedirà «complir els compromisos comercials», cosa que, segons la seva opinió, «danyarà clarament la reputació internacional de la ceràmica espanyola».

Parada segura

Juan José Montoro, president de l’Associació de Tècnics Ceràmics (ATC), ha confirmat a EL PERIÓDICO que «els forns moderns, a diferència dels anteriors, sí que es poden parar amb més facilitat, però que no es pot fer de cop, de diumenge a dilluns».

«Això no és apagar un botó i ja està, qui pensi això no té ni idea de la indústria», ha apuntat Montoro, que ha assenyalat que fa falta un equip de manteniment per realitzar el procés i un mínim d’entre 36 i 48 hores per fer-ho amb unes mínimes garanties de no fer malbé el material».

Notícies relacionades

El directiu d’ATC ha recordat que generalment aquestes instal·lacions funcionen ininterrompudament 24 hores i set dies a la setmana, amb dues úniques excepcions, una per Nadal, quan es deixen al ralentí, i una altra a l’agost, en què es fa una parada programada coincidint amb les vacances per a tasques de manteniment.

Montoro ha destacat que farà falta «un equip de guàrdia per a possibles incidències que puguin sorgir» mentre duri l’aturada i que si aquesta és de dues o tres setmanes no generarà problemes per tornar a posar en marxa gradualment els forns però va advertir que una interrupció més llarga de l’activitat sí que pot ser que els faci malbé.