crítiques de la patronal

La CEOE retreu al Govern central la seva «precipitació» en la paralització de les activitats no essencials

Foment del Treball proposa que l'Estat assumeixi el 75% del permís retribuït recuperable

Confebask diu que el Govern de Sánchez «és una «amenaça» i «un exemple d'incompetència»

zentauroepp50742718 pla mitj  del president de foment del treball  josep s nchez200330105006

zentauroepp50742718 pla mitj del president de foment del treball josep s nchez200330105006 / Marta Casado Pla

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha retret aquest dilluns al Govern central la seva «precipitació» en la paralització de les activitats no essencials i el fet que ahir, a tres quarts i cinc de dotze de la nit, no se sabés gaire bé què havien de fer determinades empreses. «Ara caldrà interpretar el decret. Hi ha fàbriques en què els torns començaven a les deu de la nit. Pensem que hi ha hagut certa precipitació. Se’ns va consultar, però dissabte a la tarda, i se’ns hauria pogut preguntar com es podia fer i de quina manera. S’hauria pogut fer millor», ha assegurat.

En declaracions a RNE, ha recordat a l’Executiu que hi ha empreses industrials que aquesta mateixa setmana han d’entregar comandes a l’estranger. «L’empresa espanyola està internacionalitzada. ¿S’ha preguntat algú que [la suspensió d’activitats no essencials] tindrà conseqüències per a aquesta empresa, per a la seva facturació i la confiança d’aquesta empresa amb els seus clients?», ha qüestionat.

El president de la CEOE ha alertat que si el país està aturat, hi haurà atur, però no perquè les empreses vulguin acomiadar la gent, sinó perquè «s’han empobrit». «Parlem sempre de les coses públiques, però les coses públiques es paguen a través d’impostos i els impostos els paguen també les empreses i els treballadors. I en aquests moments no hi ha diners. I després pensem en una botiga amb tres empleats. És que ha d’estar pagant ara les cotitzacions socials, ara ha de començar a pagar els impostos, si és que no els arriba. I quan parlem que tothom estigui protegit, aquesta gent no ho està. El dia que se’n vagin a l’atur es queden sense res, fins i tot sense la casa que tenien hipotecada», ha denunciat.

El dirigent empresarial ha negat, a més, que els empresaris estiguin pressionant el Govern central. «Jo no dono crèdit. On estem pressionant, en què i per a què. La nostra actitud ha sigut en tot moment col·laborativa. La pressió la posa el Butlletí Oficial de l’Estat [BOE], no nosaltres», ha emfatitzat.

Missatge de Foment

Foment del Treball  ha proposat que l’Estat assumeixi el 75% dels costos laborals del permís retribuït recuperable en cas que les empreses no tinguin la liquiditat necessària i durant el període que durin les limitacions de mobilitat a activitats no essencials. La patronal que presideix Josep Sánchez Llibre ha insistit que el Govern central prengui mesures fiscals que «aportin liquiditat» a les empreses, després de conèixer les noves mesures aprovades pel Consell de Ministres per endurir el confinament dels ciutadans i reduir al màxim la mobilitat per contenir el coronavirus.

Ha criticat «la improvisació i precipitació» de les mesures anunciades durant un cap de setmana i d’aplicació immediata en 24 hores, sense proporcionar prou marge a les empreses per organitzar i atendre totes les seves obligacions amb empleats, proveïdors i clients.

La patronal ha preguntat com assumiran les empreses els permisos retribuïts dels treballadors si es restringeix la seva activitat i, per tant, els seus ingressos, «si no s’ajornen les liquidacions tributàries, ni les quotes a la seguretat social, i si la liquiditat continua sense arribar».

«L’Estat ha de respondre davant de les necessitats agudes de liquiditat i recolzar a les empreses amenaçades de fallida» per l’emergència del coronavirus, i Foment ha proposat que l’Estat assumeixi el 75% dels costos laborals del permís retribuït recuperable durant el període que duri la mesura i en cas que les empreses no tinguin la liquiditat necessària.

Confebask carrega contra el Govern central

Notícies relacionades

El president de Confebask, Eduardo Zubiaurre, ha afirmat aquest dilluns que el Govern de Pedro Sánchez «és un despropòsit», una «amenaça» i «un exemple d’incompetència» davant de les mesures que ha adoptat per la crisi del coronavirus i la seva última decisió de paralitzar l’activitat no essencial. En una entrevista concedida a Radio Euskadi, el màxim representant de la patronal basca ha assenyalat que analitzaran el decret del Govern central, però ha apuntat que és un «veritable despropòsit el que s’ha viscut aquests últims dies».

Segons el seu parer, és una situació «especialment preocupant». «Estem en un estat d’alarma, però, a més, el món econòmic i empresarial està sumit en un estat de caos, d’enorme preocupació i d’incertesa». «És una cosa que no ens mereixem en una situació tan greu com la que estem vivint. Desgraciadament, comptem amb un Govern central que és un veritable despropòsit i tot un exemple d’incompetència i d’incapacitat per fer front a aquesta situació», ha afegit.