Prestació especial

El Govern central ultima un ingrés mínim vital per als més vulnerables davant el coronavirus

El ministre de Seguretat Social anuncia la ràpida aprovació d'un subsidi especial per a les treballadores de la llar

50.000 autònoms s'acullen al cessament d'activitat davant del Covid-19 i 130.000 treballadors estan de baixa a causa del contagi o a l'aïllament

rosas52132461 ministro seguridad social jose luis escriva200204165625

rosas52132461 ministro seguridad social jose luis escriva200204165625 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern espanyol ultima la posada en marxa d’un ingrés mínim vital per blindar aquelles persones o famílies que no tinguin prou rendes a causa de l’impacte de la crisi del coronavirus. Així ho ha anunciat el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá, en roda de premsa aquest dimecres. «El Govern està compromès amb un ingrés mínim vital», ha afirmat el ministre, sense donar-ne, no obstant, detalls sobre la quantia, requisits, extensió o dotació econòmica. Sí que ha confirmat que l’Executiu treballa en l’esmentada direcció per minimitzar l’impacte econòmic del Covid-19 entre els més vulnerables i que pròximament presentaran un projecte amb tots els detalls.

Un ingrés mínim vital era una de les fórmules que el Govern tenia a sobre de la taula des de fa dies per arribar a aquells col·lectius que no puguin acollir-se a les prestacions d’atur extraordinàries per als afectats per un erte, al cessament d’activitat per als autònoms o altres ingressos aprovats en els últims Consells de MinistresEls ministres d’Unides Podem han insistit en els últims dies que l’Executiu doni una empenta a aquest projecte d’ingrés mínim vital i l’aprovi com abans millor. Una mesura que el mateix ministre Escrivá ha reconegut que ja formava part dels objectius per a la present legislatura, al marge de l’emergència del coronavirus.   

Abans que la pandèmia esclatés, Pedro Sánchez estava determinat a convertir l’ingrés mínim vital en la mesura estrella de la legislatura. De fet, segons els seus col·laboradors més pròxims, el Govern ja estava treballant per començar a implementar-la aquest mateix any i ampliar-la a pròxims exercicis de manera progressiva. La intenció era començar amb una prestació per a famílies vulnerables amb fills a càrrec. Com que les comunitats autònomes ja ofereixen diferents tipus d’ajuda en aquest sentit, l’Executiu central estava perfilant la manera de no encavalcar-se amb altres prestacions. En els Pressupostos que el Govern havia de presentar per al 2020, Sánchez volia incloure una partida de 3.400 milions per sufragar el primer pas d’aquesta mesura, segons informa Iolanda Marmol.

Protecció per a les treballadores de la llar

Dilluns passat la vicepresidenta econòmica del Govern, Nadia Calviño, assenyalava específicament tres col·lectius com els més vulnerables davant de l’actual crisi: treballadores de la llar, cuidadores de persones dependents i aturats que haguessin esgotat el seu dret a prestació. Calviño va apuntar dilluns i Escrivá ha confirmat aquest dimecres per on aniran els trets. Sense concretar del tot el com, és a dir, si serà a través d’una extensió d’aquest ingrés mínim vital o mitjançant prestacions específiques per als diferents col·lectius vulnerables. 

El que sí que ha reconegut Escrivá és que el Govern també ultima una especial cobertura per a les treballadores de la llar. Aquest col·lectiu, que oficialment suma en alta en la Seguretat Social gairebé 400.000 treballadors, no té dret a prestació d’atur en cas d’acomiadament. Eminentment feminitzat, fins ara havia sigut un dels principals oblidats en els paquets de mesures econòmiques que han anat sortint del Consell de Ministres.

En aquest sentit, el Ministeri de Treball estudia una prestació que cobreixi fins al 70% de la base reguladora, fet que assimilaria en aquest sentit les esmentades treballadores a les condicions d’un treballador del règim general de la Seguretat Social. Des del departament liderat per la podemista Yolanda Díaz, no obstant, no disposen actualment d’una memòria econòmica tancada sobre el cost de la mesura, ni de la seva extensió ni de la data en què podran presentar-la al Consell de Ministres; segons reconeixen des del mateix organisme. Haurà de ser, doncs, el Govern en bloc el que acabi donant llum verda a les condicions finals de l’esmentat subsidi extraordinari.

Autònoms i baixes

Notícies relacionades

El ministre Escrivá ha aprofitat la seva roda de premsa per donar compte de l’evolució de les mesures que ja ha posat en marxa el Govern. Una va ser l’extensió i agilitació del cessament d’activitat per a aquells treballadors autònoms que hagin vist paralitzada la seva activitat per decisió directa del Govern o que hagin vist reduïda la seva facturació el 75% o més. Aquesta exonera les quotes a la Seguretat Social de l’afectat i és d’un mínim de 661 euros i d’un màxim de 1.411 euros. Escrivá ha concretat que les comprovacions per part de la Seguretat Social sobre si l’autònom compleix o no amb els requisits per percebre-la seran a posteriori, i que per sol·licitar-la únicament és precís presentar una declaració de responsabilitat. Un total de 50.000 treballadors autònoms s’han acollit fins ara a l’esmentada prestació especial, segons ha fet públic el ministre Escrivá.

Així mateix, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions també ha donat compte d’un total de 130.000 persones que s’han acollit a una incapacitat temporal derivada del coronavirus. Ja sigui per contagi o per aïllament mèdicament decretat. Per als esmentats supòsits, el Govern va assimilar excepcionalment aquestes casuístiques a una baixa per accident de treball; fet que implica que es percep el 100% de la base reguladora des de l’endemà de l’accident. Aquesta xifra de 130.000 baixes laborals triplica la d’infectats diagnosticats per les autoritats sanitàries, en el seu últim balanç d’aquest dimecres.